Испания не изпълни обещанията, дадени на Киев

Испания не изпълни обещанията, дадени на Киев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.08.2022
  • Share:

Испания не изпълни обещанията си към Киев, пише El Mundo. Украинците са изненадани и разочаровани от доставките на испански оръжия. Офертата за изпращане на танкове Leopard 2 A4 е един пример за това как Мадрид не удържа на думата си.

 

Превод от El Mundo, Испания:

 

Германски системи за противовъздушна отбрана, британски машини, американски ракетни установки, полски танкове, френска артилерия, чешки хеликоптери и австралийски радари… Украинската армия продължава да се съпротивлява на Русия благодарение на това, че съюзниците й доставят военна техника. Дори Берлин и Париж, които в самото начало бяха много неохотни да отговорят на исканията на Киев, вече няколко седмици изпълняват обещанията си и изпращат на бойното поле френски артилерийски установки Caesar и немски самоходни оръдия PzH2000.

Има само един съюзник, който не спази обещанията си — това е Испания.

Преди седмица, съвзели се от шока, украинците разбраха за намеренията на правителството на Педро Санчес „да дари 20 бронетранспортьора M113“.

Испания разполага с повече от хиляда единици от тези бойни машини от 70-те години и половината от тях са на път да бъдат бракувани.

Мадрид и Киев имат добри дипломатически отношения, но източници от украинското министерство на отбраната признават, че са «изненадани» и «разочаровани» от отговора на Испания на искането им за изпращане на тежки оръжия.

През април Педро Санчес посети Киев и потвърди, че страната му ще помогне на Украйна «доколкото е по силите й».

Оттогава обаче на фронта достигат само леки отбранителни оръжия, бронирана линейка, противотанкови оръжия и картечници.

За изненада на Украйна 40 военни камиона, пристигнали по море в Полша, се разтовариха на границата и заминаха. Украинците смятаха, че същите тези 40 камиона ще им бъдат предадени.

Това беше първото голямо разочарование. Последваха други.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа