Обединеното кралство ще продължи едностранно спирането на граничните проверки в Северна Ирландия

Обединеното кралство ще продължи едностранно спирането на граничните проверки в Северна Ирландия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.09.2022
  • Share:

Обединеното кралство взе едностранно решение да продължи да спира граничните проверки на селскостопанска продукция и други стоки, влизащи в Северна Ирландия от Великобритания, ход, който вероятно ще антагонизира ЕС, но няма да провокира по-нататъшни действия. Лондон уведоми Брюксел за решението си в четвъртък в официалния си отговор на седем съдебни дела, заведени от ЕС във връзка с предполагаемото неспазване от страна на Обединеното кралство на протокола за Северна Ирландия. Обединеното кралство също така ще поиска следващата седмица да се проведе пълна специализирана комисия по програмите на ЕС, официалният форум по въпросите на прилагането на Brexit, за да обсъди продължаващото изключване на Великобритания от водещите научни фондове на Horizon Europe.
Това може да се прочете като знак, че следващата седмица ще бъдат обявени по-нататъшни действия с потенциал за задействане на член 16, или съобщение, че Обединеното кралство е готово официално да започне отново преговори. Говорител на Европейската комисия каза, че е необходимо време за анализ и обмисляне на отговора.
ЕС и ирландските лидери се надяват, че шансът разривът да бъде излекуван ще бъде използван след силните напомняния тази седмица за ролята на кралицата в помирението в Ирландия и преди евентуална среща между британския премиер Лиз Тръс и президента на САЩ Джо Байдън следващата седмица. Обединеното кралство вярва, че продължаването на гратисния период за проверки на стоки ще създаде необходимото пространство за решения на проточилия се спор с Брюксел. Това ще означава, че селскостопански продукти, включително колбаси, готови храни и млечни продукти от Великобритания, могат да продължат да се доставят до магазините в Северна Ирландия без физически проверки, че отговарят на стандартите на ЕС.
Обединеното кралство твърди, че това е необходим ход за запазване на стабилността на бизнеса, както и за изпълнение на обещание към юнионистките политически партии, които възразяват срещу протокола. Не се очаква Брюксел да отговори, докато не оцени напълно реакцията на Обединеното кралство.
ЕС се готви за поредната тежка битка с Обединеното кралство относно протокола за Северна Ирландия след решението на Тръс през юни да внесе законопроект за нови закони, които ще позволят на Обединеното кралство да отмени напълно части от протокола, което според правни експерти би означавало нарушаване международно право.
Писмото до ЕС идва два месеца след като Европейската комисия започна четири процедури за нарушение, обвинявайки Лондон, че не е спазил прилагането на митническите проверки и контрола на риска при движението на стоки в Северна Ирландия. ЕС също така обвини Обединеното кралство, че не прилага правилата за ДДС или не следва процедурите за уведомяване относно митата върху алкохола. Сега се очаква Брюксел да продължи със съдебния процес, но подобно на Обединеното кралство ще следва двупистов подход, насочен към намиране на решение чрез преговори.

Станете почитател на Класа