Американците се набутват в „Капана на Тукидид“

Американците се набутват в „Капана на Тукидид“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.10.2022
  • Share:

Решението на американската администрация да продължи да натъпква Украйна с тежки въоръжения осигурява на САЩ статут на участник в конфликта, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.
Политологът Владимир Джарала за целта на руския посланик от подобни изявления.

 

Американците се набутват в „Капана на Тукидид“

 

 

„Що се отнася до ответните мерки, те са много по-твърди, следва директен сблъсък. Съединените щати използват опита от Студената война и, възползвайки се от факта, че техният враг, както им се струва, е затънал в някакъв конфликт, косвено участват в него, предоставяйки оръжия, както и налична информация, на противниковата страна.

Съществената разлика от тази схема, която се формира в годините на Студената война е, че сега това се случва почти открито.

САЩ признават, че това са те, дори все едно задават въпроса «а какво ще ни направите».

Следователно възниква ситуация, в която действията на руските власти предупреждават именно за това, за опасността от пряк сблъсък между двете държави. Руският посланик във Вашингтон подава сигнал точно за това.

Анатолий Антонов изпълнява точно тази задача, която е от най-голямо значение. Той демонстрира и предава на американската общност и елитите гледната точка на Русия в настоящата ситуация, а това е изключително трудно, тъй като възможността за пряк сблъсък на държавите с всички произтичащи от това последствия постепенно нараства.

Изненадващо е, защото самите американци бяха първите, които проучиха ситуацията, която сега я наричат с модерното название „капана на Тукидид“, когато страните погрешно тълкуват действията си и започват да повишават градуса на конфронтация, завършвайки с истинска война.

За първи път американски експерти заговориха за тази опасност още през 60-те години. Сега с учудване виждаме, че тези уроци от миналото изобщо не са проучени от американците и те сами се вкарват в този „капан“.

Пред нас е класическа ситуация, когато действията на другата страна се тълкуват неправилно, освен това следват постоянни провокации, което повишава степента на конфронтация.

Затова посланик Антонов в случая изпълнява важната роля, опитвайки се да спре световната трагедия».

 

 

ПП

Станете почитател на Класа