Климатични активисти в Германия хвърлиха картофено пюре върху творба на Моне

Климатични активисти в Германия хвърлиха картофено пюре върху творба на Моне
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.10.2022
  • Share:

Клод Моне стана още един художник във фокуса на климатичните протести, свързани с храните, след като членове на германска екологична група хвърлиха картофено пюре върху една от картините му в музей в Потсдам в неделя.
Девет дни след като Just Stop Oil изля доматена супа върху Слънчогледите на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон, двама активисти от Letzte Generation (Последното поколение) влязоха в музея Барберини и заляха Les Meules (Купи сено) на Моне с пюре, преди да залепят ръцете си за стената.
Протестиращите казаха, че трикът е бил замислен като сигнал за събуждане пред лицето на климатична катастрофа. „Хората гладуват, хората замръзват, хората умират. Намираме се в климатична катастрофа, а всичко, от което се страхувате, е доматена супа или картофено пюре върху картина. Аз се страхувам, защото науката ни казва, че няма да можем да изхранваме семействата си през 2050 г. Необходимо ли е картофено пюре върху картина, за да ви накара да чувате? Тази картина няма да струва нищо, ако трябва да се караме за храна. Кога най-накрая ще започнете да чувате?" каза един от активистите във видео за инцидента, публикувано в Туитър от Letzte Generation.
Групата каза, че е решила да направи „сцена от този Моне и публика от зрителите", за да се опита да предаде своето послание. „Ако е необходимо да замерите картина с картофено пюре или доматена супа, за да напомните на обществото, че курсът на вкаменелости ни убива всички, тогава ние ви даваме картофено пюре върху картина", добавя той.
Говорител на музея каза, че картината е била защитена от стъкло и не изглежда да е повредена. Той каза, че полицията е пристигнала бързо и че ръцете на протестиращите са били отделени от стената „сравнително лесно".
Напоследък художествените галерии се превърнаха в популярни места за привличащи вниманието протести. През юли двама членове на италианската климатична активистка група Ultima Generazione залепиха дланите си върху стъклото, защитаващо Primavera на Сандро Ботичели в галерия Уфици във Флоренция, и разпънаха банер с надпис „Ultima Generazione No Gas No Carbone" (Последно поколение, Без газ, без въглища).
Две седмици по-рано активисти на кампанията Just Stop Oil се залепиха за рамката на 500-годишна картина на Тайната вечеря в Кралската академия в Лондон.

Станете почитател на Класа