Китайската икономика расте по-бързо от очакваното, но не успява да постигне целите

Китайската икономика расте по-бързо от очакваното, но не успява да постигне целите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.10.2022
  • Share:

Икономиката на Китай се разшири по-бързо от очакванията на икономистите през септемврийското тримесечие, но лошото представяне на пазара на недвижими имоти в страната и слабите данни за търговията на дребно и вноса подчертаха продължаващите предизвикателства пред растежа на страната. Китай, втората по големина икономика в света, отчете 3,9% увеличение на брутния вътрешен продукт през периода юли-септември спрямо година по-рано, съобщи националното статистическо бюро.
Данните за БВП, отложени със седмица, за да се избегне сблъсък с ключовия Конгрес на Комунистическата партия, надминаха прогнозите за около 3,2-3,3% растеж. Резултатът обаче изостана от официалната цел за 2022 г. от 5,5%, тъй като икономиката продължава да се бори със смущенията от блокирането, предизвикано от политиката за нулев Covid. Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на Китай ще се разшири само с 3,2% през 2022 г., което би било най-бавният темп от 80-те години на миналия век, като се изключи темпът от 2,4%, засегнат от Covid през 2020 г., каза АП.
Както и при предишни спадове, Пекин разчита на инвестиции в инфраструктура и промишлено производство, за да съживи икономиката. Двигател на растежа през септември е увеличението от 5,7% на годишна база на така наречените инвестиции в дълготрайни активи, каза НБС. Тази експанзия се повиши с 1,5 процентни пункта спрямо тримесечието през юни, въпреки че само месечното увеличение през септември беше малко над 0,5%.
Индустриалното производство през септември е нараснало с 6,3%, надминавайки както очакванията за увеличение от 4,5%, така и повишението от 4,2% през август, съобщи АП.
Износът през септември нарасна с 5,7% спрямо година по-рано – най-бавният темп на растеж от април – и спад от 7,1% през август. Вносът остана почти непроменен с 0,3%, под ръста от 1%, прогнозиран от икономистите, съобщи Ройтерс.
Въпреки че продажбите на дребно са нараснали с 2,5% за месеца, темпът е по-малко от половината от темпа от 5,4% през август, пропускайки прогнозата от 3,3% и подчертавайки все още крехкото вътрешно търсене в Китай, съобщава агенцията.
Тази нестабилност се разпростира и върху сектора на имотите, където повечето показатели остават по-ниски. Индустрията играе огромна роля в Китай, където стойността на имотите е приблизително двойно по-голяма от тази в САЩ и тройно от тази в Европа, въпреки че икономиката е само около три четвърти по-голяма, каза Петис. Секторът на недвижимите имоти в Китай се сви за пето поредно тримесечие през последните три месеца, показват данни на бюрото, цитирани от Bloomberg, което продължава най-дългия му спад в историята. Цените на жилищата спаднаха за 13-ти пореден месец през септември.
По-важното е, че цените на новите жилища се понижиха за втори пореден месец през септември, съобщи Ройтерс. Този резултат може да показва, че купувачите остават предпазливи да харчат пари за апартаменти, които може никога да не бъдат завършени, въпреки вълната от правителствени политики за насърчаване на търсенето. Строителите все още не са доставили около 40% от домовете, които са продали предварително между 2013 г. и 2020 г., в сравнително добри времена.

Станете почитател на Класа