Риши Сунак към торите „Обединение или гибел!“

Риши Сунак към торите „Обединение или гибел!“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.10.2022
  • Share:

Риши Сунак предупреди консерваторите, че е време да се „обединят или загинат", докато се подготвя да влезе на Даунинг стрийт 10 като първия цветнокож човек, който ще стане министър-председател на Обединеното кралство. Той каза, че ще сложи край на консервативната психодрама и обеща да даде „приоритет на политиките, а не на личностите", като започне с промени в кабинета. Съюзниците му информираха, че те ще достигнат до цялата партия, в рязък контраст с разногласните чистки на Лиз Тръс или Борис Джонсън.
По-малко от седем седмици след като загуби лятното състезание за лидерство от Тръс, Сунак спечели в понеделник състезанието за лидерство на торите, без да има гласуване. Победата му беше осигурена малко преди 14:00 часа, когато единственият му останал съперник, Пени Мордаунт, на косъм не успя да привлече необходимите 100 номинации от консервативните депутати. Бившият канцлер, който драматично подаде оставка от правителството на Джонсън през юли, ще стане третият консервативен премиер за по-малко от два месеца и петият за шест години. Той също така ще влезе в историята като първият практикуващ индус начело на страната, а на 42-годишна възраст - най-младият министър-председател от повече от 200 години.
Сунак поема ролята в момент на дълбока икономическа криза и с трудни решения относно данъчното облагане и публичните разходи, които вероятно ще застрашат крехкото единство в партията - въпреки че в кратките си забележки пред депутатите той подчерта ангажимента за балансиране, за политика на нетна нула по отношение на климатичната криза и подкрепа за Украйна.
Депутатите, които разговаряха със Сунак през уикенда, казаха, че той не е готов да поема ангажименти за разходи - включително за отбрана, които неговият предшественик беше обещал да увеличи. Първата му реч като лидер се проведе насаме без камери, като присъстваха само депутати от торите.
Анджела Рейнър, заместник-лидер на лейбъристите поднови призивите за общи избори, като каза „Ясно е, че Сунак няма мандат. Торите коронясаха Риши Сунак за министър-председател, без той да каже нито една дума за това как ще управлява страната и без никой да има шанс да гласува".
Очаква се Джереми Хънт да остане канцлер, въпреки че Сунак не е поел пряк ангажимент. Хънт подкрепи Сунак и го информира през уикенда за плановете за фискално събитие на 31 октомври – първият голям тест от неговото премиерство.
Други на линия за връщане в кабинета са най-близкият съюзник на Сунак, Оливър Даудън, бивш председател на партията, и бившият министър на вътрешните работи Суела Браверман, която стана влиятелен поддръжник на Сунак през уикенда. Един добре позициониран източник каза, че Доминик Рааб може да бъде вътрешният министър на Сунак. Майкъл Гоув, който направи поредица от обаждания до колебаещи се депутати за Сунак през уикенда, също се очаква да се завърне.
В забележително кратко изявление за избора си Сунак каза „Страната ще „се изправи пред дълбоко икономическо предизвикателство... Сега имаме нужда от стабилност и единство. И ще превърна в свой най-голям приоритет да обединя нашата партия и страната ни."
Но новият лидер беше по-откровен насаме с депутатите относно „екзистенциалната заплаха за Консервативната партия от последиците от последните месеци на икономически сътресения". Като изключи възможността за предсрочни общи избори, той каза, че ще ръководи правителство със сериозни консервативни ценности и ще постави като свой първи приоритет справянето с икономическата криза. Сунак каза на депутатите „Имаме време преди следващите избори, но това е последният шанс. Партията трябва да се обедини около ясен икономически план и визия за по-добра Великобритания, да продължи напред с опитно, дисциплинирано, целенасочено ръководство и стабилно компетентно правителство".
Саймън Хоаре, дългогодишен поддръжник на Сунак, каза: „Не можем да се преструваме, че последните няколко седмици и месеци са били лесни, поучителни или полезни. Връщаме се към сериозните прагматични традиции на консервативното управление. Посланието, което чухме, беше за напредък – като партия и правителство това е за бъдещето и оформянето на бъдещето. Не можем да пренапишем историята. Ще изиграем ръката, която имаме, но това не е неизбежна заплаха, пред която сме изправени... Времето не е на наша страна, нямаме време за губене."

Станете почитател на Класа