Русия се нуждае от Китай, за да й помогне да заобиколи западните санкции

Русия се нуждае от Китай, за да й помогне да заобиколи западните санкции
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.10.2022
  • Share:

Един от значимите резултати от XX-ия конгрес на Комунистическата партия, проведен в Китай, беше отстраняването от власт на така наречените „старши комсомолци“ – проамерикански настроените либерални политици. Това ни позволява да се надяваме, че отношенията между Пекин и Москва ще се подобрят значително.

 

Русия се нуждае от Китай, за да й помогне да заобиколи западните санкции

 

 

Това заяви политологът, директор на Института за политически изследвания Сергей Марков.

Китай, твърди той, може да се сравни с огромен кораб, който не обича бързите промени.

„Тъй като управляващият екип остана на власт, може да се предположи, че страната ще продължи политиката, която провеждаше. Въпреки това имам увереност, че акцентът върху Русия ще се увеличи донякъде и отношенията между нашите държави ще станат още по-добри“, твърди политологът.

Главното, което трябва да се отбележи, според Марков е, че проамериканските сили са победени в Китай. Политици, които започнаха кариерата си в Комсомола при Дън Сяопин — политик, който формално не беше държавен глава, но всъщност ръководеше КНР от края на 70-те до началото на 90-те години, бяха отстранени от власт.

 

Русия се нуждае от Китай, за да й помогне да заобиколи западните санкции

 

 

През този период Америка се считаше за модел за подражание в Китай, а «старшите комсомолци» до ден днешен имат добро отношение към САЩ.

„Сега групата е отстранена от власт, отчасти в резултат на посещението на Нанси Пелоси в Тайван. Считам, че оттеглянето на проамериканските сили от ръководството на Китай ще доведе до още по-голямо засилване на антиамериканската политика и ще създаде добри предпоставки за подобряване на отношенията с Русия“, добави Сергей Марков.

Фактът, че в навечерието на 20-ия партиен конгрес китайското ръководство не се осмели да предприеме откровено приятелски стъпки спрямо Русия, не бива да ни заблуждава, смята експертът. Тази предпазна мярка най-вероятно е причинена от опасения, че Вашингтон по някакъв начин може да се опита да се намеси в провеждането на конгреса.

Но сега, след като това важно за Китай събитие се състоя, а настоящият държавен глава Си Дзинпин получи значителна подкрепа от гражданите, е възможно отношенията между Пекин и Москва да се стоплят още повече.

„Русия наистина се нуждае от Китай – с негова помощ бихме могли напълно да заобиколим американските санкции. Иначе се получава парадокс: с помощта на Турция, членка на НАТО, ние заобикаляме по-активно ограниченията, наложени на страната ни от колективния Запад, отколкото с помощта на нашия голям приятел Китай“, каза Марков.

Тази ситуация, според него, не изглежда правилна, а Русия би искала да се надява, че всичко ще се промени към по-добро в обозримо бъдеще.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа