Какво прави TikTok с психичното ни здраве?

Какво прави TikTok с психичното ни  здраве?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.10.2022
  • Share:

За няколко години от стартирането си, TikTok вече промени лицето на пейзажа на социалните медии, привличайки повече от 1 милиард потребители, а основните му конкуренти копират някои от най-уникалните му функции.
Въздействието на този експлозивен растеж и „TikTok-ификацията" на интернет потребителите остава слабо разбрано, предупреждават експерти, което изостря опасенията относно въздействието на социалните медии върху нашите навици и психично здраве.
Липсата на разбиране за това как TikTok засяга своите потребители е особено тревожна предвид огромната популярност на приложението сред младите хора. Наричано все по-често „поколението на TikTok", поколението Z предпочита платформата пред други социални медии, като почти шест от 10 тийнейджъри се считат за ежедневни потребители. По-голямата част от тийнейджърите в САЩ имат акаунти в TikTok, като 67% казват, че някога са използвали приложението, а 16% казват, че го използват „почти постоянно".
„Дължим на себе си и на потребителите на тези платформи да разберем как сме променени от екраните, които използваме и как ги използваме. Нуждаем се от повече информация, за да вземем информирани решения за това как ще помогнем на по-младите хора да разберат как да ги използват обмислено и внимателно – или да не ги използват изобщо", каза Майкъл Рич, педиатър, който изучава въздействието на технологиите върху децата в Бостън.
Притесненията относно въздействието върху психичното здраве на дейността на социалните медии са отдавнашни и се засилват. През 2021 г. вътрешно проучване на Instagram, публикувано от Франсис Хауген, показа драстичното въздействие върху психичното здраве на приложението за снимки върху тийнейджърите – включително повишени нива на хранителни разстройства сред тийнейджърките – и предизвика широко разпространени призиви за по-строго регулиране. Но TikTok хоства подобно вредно съдържание и експертите предупреждават, че множество иновативни функции на платформата предизвикват уникални опасения.
TikTok до голяма степен оптимизира съдържанието за минути и часове време за гледане, показват вътрешни документи, изтекли през 2021 г., вместо да дава приоритет на показатели като кликвания и ангажираност, предпочитани от повечето социални медийни платформи. За да направи това, компанията е внедрила уникален алгоритъм и целева страница, която отбелязва най-крайното отклонение досега от хронологична към алгоритмична емисия.
През последните години TikTok беше изправен пред интензивно наблюдение за опасните предизвикателства, които алгоритъмът породи. „Предизвикателството Benadryl", при което участниците са взели голямо количество антихистамини в опит да произведат халюциногенни ефекти, е довело до поне една смърт. Ново съдебно дело твърди, че „предизвикателството за затъмнение" е довело до смъртта на няколко млади момичета. „В сравнение с други сайтове за социални медии, TikTok е уникално перформативен. Това води както до интересно съдържание, така и до някои остри начини за търсене на внимание, които не са толкова здравословни", каза Рич.
Страницата For You на приложението изглежда познава толкова добре желанията и интересите на своите потребители, че предизвика постове като: „Алгоритъмът на TikTok познаваше моята сексуалност по-добре от мен" и „Защо моята страница TikTok For You е само с лесбийки?" (пита жена, която е на път да осъзнае защо). Изследователите все още анализират какво означава това странно приспособяване за потребителите, особено що се отнася до целево съдържание около психични заболявания и други чувствителни въпроси.
Приложението предоставя е безкраен поток от емоционални подтиквания, които могат да бъдат трудни за разпознаване и наистина да повлияят на потребителите в дългосрочен план. То няма да накара никого до депресия за една нощ, но часове на консумация всеки ден могат да имат сериозно въздействие върху психичното здраве.
Тези опасения са особено изразени в сферата на съдържанието за ADHD, където потребителите съобщават, че са били диагностицирани от медицински специалисти, след като са видели видеоклипове за техните симптоми. Но въпреки че разпространението на хаштага #ADHD доведе до повишена осведоменост за състоянието, експертите предупредиха за непредвидени отрицателни ефекти, включително медицинска дезинформация, особено след като платформата приема рекламни пари от редица стартъп фирми за психично здраве с печалба като Cerebral.
TikTok отказа да коментира критиките, свързани с дезинформацията за здравето и самодиагностиката на потребителите въз основа на съдържанието, видяно в приложението и политиките си относно медицинската информация, използвана в реклами.
Изследователите казват, че пандемията Covid-19 е илюстрирала въздействието на платформата върху живота на потребителите, особено на младите. Когато Covid-19 удари и светът беше блокиран, използването на TikTok експлодира. Приложението беше залято от млади хора, които публикуваха за начините, по които пандемията преобръща живота им. Резултатът е, че много млада потребителска база се възползва от приложението, за да се свърже помежду си в много уязвим момент, каза Реджистър – изследовател на психичното здраве и социалните медии. „Най-големият ефект от пандемията е да сме изправени пред голяма несигурност, а при несигурност нашите мозъци искат да намалят несигурността и да осмислят света. Искаме да можем точно да предвидим какво ще се случи и се обръщаме към социалните медии, за да разберем колективно. Духът на платформата на TikTok изглежда е свързан с много шумно публикуване на много интимни и интензивни неща. И хората се насърчават да бъдат уязвими, за да отговарят на този дух."
Това доведе до вирусни видеоклипове, използващи ироничен тон за споделяне на често опустошителни лични истории. Експертите са единодушни, че докато този вид видеоклипове могат да предложат подкрепа и креативен начин за справяне със скръбта, те могат също да доведат до допълнителна травма.
Опасностите се засилват от анонимния характер на TikTok, чиято емисия се различава от тази на социалните медии в миналото, казват изследователите. Докато приложения като Facebook исторически са предлагали емисия с лично съдържание предимно от приятели и семейство, в TikTok по-голямата част от гледащите видеата са непознати.
„Нашата цел е да насърчаваме положителна среда, в която хората се подкрепят и издигат взаимно", каза Тара Уадхва, директор на политиката за САЩ в TikTok.
Междувременно непрозрачният алгоритъм на TikTok бавно бива разбит. През август китайските регулатори изискаха от TikTok да отвори своите алгоритми за преглед и компанията приблизително по същото време започна да позволява на Oracle да одитира неговите модели за модериране на съдържание. А това е само началото и е необходима повече прозрачност за истинското разбиране на този интерфейс между човешката природа и тези платформи.

Станете почитател на Класа