ОПЕК повиши прогнозите си за глобалното търсене на петрол в световен мащаб през 2023 г.

ОПЕК повиши прогнозите си за глобалното търсене на петрол в световен мащаб през 2023 г.
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.11.2022
  • Share:

Петролният картел обяви, че са необходими инвестиции в размер на 12,1 трилиона долара до 2045 г., за да бъде задоволено търсенето на петрол

 

 

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши своите прогнози за глобалното търсене на нефт в средносрочен и дългосрочен план в своя годишен доклад, предаде Ройтерс.

Петролният картел обяви, че са необходими инвестиции в размер на 12,1 трилиона долара до 2045 г., за да бъде задоволено търсенето на петрол въпреки процесите на енергийна трансформация.

Виждането на ОПЕК, отразено в доклада за 2022 г. "Прогноза за развитието на световния петролен пазар", контрастира с мнението на други автори на прогнози, според които търсенето на петрол достига "плато" (връхна точка - бел. ред.) преди 2030 г. поради увеличаването на възобновяемите източници на енергия и на електрическите автомобили. Още едно десетилетие на повишаване на търсенето на петрол би дало тласък на ОПЕК, чийто 13 страни членки зависят от доходите, генерирани от продажбите на черно злато, отбелязва Ройтерс.

Петролният картел поддържа в доклада си своята теза, че търсенето на петрол в световен мащаб ще достигне "плато" след 2035 г. Други прогнози, направени от компании и банки, предвиждат връхната точка на търсенето на петрол да настъпи по-рано.

В доклада на ОПЕК се казва, че търсенето на черно злато ще достигне до 103 милиона барела на ден през 2023 г., с 2,7 милиона барела дневно повече в сравнение с тази година.

Петролният картел повишава прогнозата си за 2023-а с 1,4 милиона барела на ден в сравнение с предвиждането си от миналата година. Спрямо него ОПЕК повишава (с почти 2 милиона барела дневно) и прогнозата си за търсенето на петрол в средносрочен план, до края на 2027 г.

Организацията на страните износителки на петрол предвижда търсенето в световен мащаб да се повиши до 2030 г., до средно 108,3 милиона барела на ден. Петролният картел повишава и своята прогноза за 2045 г., на 109,8 барела дневно. През последните няколко години ОПЕК намаляваше своите предвиждания за търсенето на черно злато през 2045-а, отбелязва Ройтерс.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа