Русия и Украйна си размениха по 107 военнопленници

Русия и Украйна си размениха по 107 военнопленници
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.11.2022
  • Share:

Андрий Ермак, началник на канцеларията Зеленски, съобщи в "Телеграм", че руската страна е пуснала 107 украински военнопленници - шестима офицери и 101 войници. 74 от тях са защитавали завода "Азовстал" в Мариупол

 

 

Русия и Украйна си размениха днес по 107 военнопленници, предаде Франс прес, като се позова на властите в двете страни.

По-рано през деня ръководителят на т. нар. Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин каза, че се готви такава размяна.

Няколко часа по-късно Пушилин потвърди в "Телеграм", че страните в конфликта са си разменили по 107 военнопленници. 65 от бойците, които са били пуснати от украински плен, са от ДНР и от другата "народна република", провъзгласена от проруските сепаратисти в Източна Украйна - Луганската, уточни той.

Руското министерство на отбраната потвърди размяната в комюнике, цитирано от АФП и ТАСС. Освободените войници ще бъдат откарани в Москва, където "на всички (тях) ще им бъде оказана необходимата медицинска и психологическа помощ", се отбелязва в текста.

Според руското министерство на отбраната тези хора в украински "плен ги е грозила смъртна опасност"

Андрий Ермак, началникът на канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщи в "Телеграм", че руската страна е пуснала 107 украински военнопленници - шестима офицери и 101 войници. Много от тези войници са били ранени през март. 74 от освободените украинци са защитавали завода "Азовстал" в пристанищния град в Донецка област Мариупол, който бе превзет от руската армия след дълга обсада.

Киев и Москва си размениха военнопленници на няколко пъти от началото на войната през февруари, отбелязва АФП.

ТАСС припомня, че предишната размяна беше на 29 октомври. Тогава от плен бяха пуснати по 50 руски и украински бойци.

На 17 октомври Киев и Москва си размениха по 110 военнопленници.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа