В Нова Зеландия Продават дом с безплатна Tesla, докато пазарът се срива

В Нова Зеландия Продават дом с безплатна Tesla, докато пазарът се срива
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.11.2022
  • Share:

Тъй като жилищният пазар в Нова Зеландия продължава да се срива, собствениците на един дом са избрали да добавят и безплатна Tesla, за да се опитат да привлекат купувачи. Рекламата за новопостроена къща с пет спални и апартамент за баба в Окланд е със заглавие „чисто нова Tesla и чисто нов дом".
Пазарът на жилища в Нова Зеландия спада стабилно от една година, като високите лихви по ипотечните кредити плашат много бъдещи купувачи. Данните на Института за недвижими имоти (REINZ), публикувани тази седмица, показват, че средната цена на къща е спаднала с 10,9% годишно до 825 000 долара. Общият обем на продадените къщи през октомври също е намалял драстично: с 34,7% в сравнение с миналата година, от 7486 на 4892.
Имотите остават на пазара за по-дълго, казва REINZ, като националната медиана се простира до 44 дни през октомври, с 10 дни повече от предходната година.
Въпросните собственици на жилище в Окланд са се надявали да се откроят на този силно конкурентен пазар, каза търговският агент на Barfoot & Thompson Капил Рана пред TVNZ, добавяйки, че превозното средство е "бонус", а не добавка към пазарната стойност. Автомобилите Tesla се продават в Нова Зеландия за около $72 400. Къщата в Окланд е на пазара за оферти с цена от 1,8 млн. долара – но тя стои редом с повече от 400 жилища за продажба в предградието, много от които вероятно ще останат на пазара с месеци. В тази търговска среда тактики като Tesla могат да станат все по-популярни за продавачи, които се надяват бързо да се освободят от собствеността си – и за агенти по недвижими имоти, които се опитват да улеснят сделките, без да намалят цените на жилищата в района.
Спадът в цените и обемите на жилищата се дължи основно на скока на лихвените проценти - които резервната банка на Нова Зеландия повишава, за да се бори с високата инфлация – повишавайки и лихвите по ипотечните кредити.
Ако лихвите по ипотечните кредити останат високи, много от купувачите с висок ливъридж в Нова Зеландия може да имат проблеми: онези, които са фиксирали краткосрочни лихвени проценти, когато са купували в пика на пазара през 2020-21 г., когато лихвените проценти са били ниски, сега са изправени пред възможността значително да увеличени изплащания по ипотеката.
Докладът за финансовата стабилност на резервната банка, публикуван този месец, показа, че ако лихвените проценти достигнат 7%, почти половината от тези, които са купили миналата година, ще трябва да похарчат 50% от доходите си за изплащане на ипотечни кредити.

Станете почитател на Класа