Северна Корея изстреля балистична ракета и заплаши с „жесток военен отговор“

Северна Корея изстреля балистична ракета и заплаши с „жесток военен отговор“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.11.2022
  • Share:

Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег на действие в четвъртък към своите източни води. Това съобщи южнокорейската армия, часове след като Северна Корея заплаши да предприеме "по-ожесточен военен отговор на САЩ", които засилват ангажимента си за сигурност към своите съюзници Южна Корея и Япония.
Това беше първото изстрелване на балистична ракета от Северна Корея от осем дни и последното в серията изпитания през последните месеци.
По-рано Северна Корея каза, че някои от тестовете са симулации на ядрени атаки срещу цели на Южна Корея и САЩ. Много експерти казват, че Северна Корея в крайна сметка ще иска да подобри ядрения си капацитет, за да изтръгне по-големи отстъпки от съперниците си.
Външният министър на Северна Корея Чое Сон Хуе предупреди, че скорошното споразумение между САЩ, Южна Корея и Япония ще направи напрежението на Корейския полуостров „по-непредсказуемо". Чоу каза „Колкото повече САЩ и техните съюзници засилват провокативните и блъфиращи военни действия, толкова по-ожесточено ще бъде военното противодействие на Северна Корея. САЩ ще знаят добре, че играят хазарт, за което със сигурност ще съжаляват".
Изявлението на Чое беше първият официален отговор на Северна Корея на тристранната среща на върха на президента Джо Байдън с неговите южнокорейски и японски колеги в Камбоджа в неделя. В съвместното си изявление тримата лидери остро осъдиха неотдавнашните ракетни изпитания на Северна Корея и се съгласиха да работят заедно за укрепване на възпирането. Президентът Байдън потвърди ангажимента си да защитава Южна Корея и Япония с пълен набор от способности, включително ядрени оръжия.
Северна Корея твърдо твърди, че нейните скорошни оръжейни тестове са законен военен отговор на военните учения между американските и южнокорейските сили, които тя разглежда като предшественик на инвазия. Вашингтон и Сеул заявиха, че техните учения имат отбранителен характер.
През последните месеци южнокорейските и американските войски разшириха редовните си учения и възобновиха тристранното обучение с Япония в отговор на натиска на Северна Корея да разшири своите ядрени и ракетни арсенали.
Има опасения, че Северна Корея може да проведе първия си ядрен опит от пет години насам като следваща стъпка в укрепването на военния си капацитет срещу Съединените щати и техните съюзници. Официални представители на САЩ и Южна Корея твърдят, че Северна Корея е приключила подготовката за провеждане на ядрен тестов взрив в отдалечено тестово съоръжение.
Експерти казват, че тестът, ако бъде направен, ще бъде използван за разработване на ядрени бойни глави, които да бъдат поставени на ракети с малък обсег, способни да поразят ключови цели в Южна Корея, включително военните бази на САЩ. Те казват, че Северна Корея в крайна сметка ще се стреми да използва увеличения си арсенал като лост за натиск върху Съединените щати да направят отстъпки в бъдещи преговори.

Станете почитател на Класа