Си гневно упрекна Трюдо за „теча на информация“ за отношенията между Канада и Китай

Си гневно упрекна Трюдо за „теча на информация“ за отношенията между Канада и Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.11.2022
  • Share:

Си Дзинпин гневно смъмри Джъстин Трюдо, след като канадски служители споделиха подробности от предишна среща между тях, подчертавайки мразовитите отношения между двамата лидери. Раздразнението на Си в сряда беше рядко прекъсване на неговите обикновено внимателно планирани публични изяви.
В клип, записан от медийния пул на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, видимо разочарован Си дърпа канадския премиер настрана и казва, че не е подходящо подробности за предишен разговор между двамата лидери да бъдат споделени с медиите, което предполага, че на Трюдо му липсва искреност в подхода.
„Всичко, което обсъждаме, е изтекло във вестника, това не е подходящо. И това не е начинът, по който да се проведе разговор", казва Си на Трюдо чрез преводач.
Гневният обмен дойде ден след като правителствени източници съобщиха, че по време на предишен разговор в кулисите на срещата на върха, Трюдо е изразил пред Си „сериозна загриженост относно все по-агресивните дейности на намеса на Китай".
„В Канада ние вярваме в свободния, открит и откровен диалог и това ще продължим да имаме. Ще продължим да работим конструктивно заедно, но ще има неща, по които няма да сме съгласни", каза Трюдо, прекъсвайки преводача на Си.
Жестикулирайки с ръце, Си каза на Трюдо, че „двамата трябва първо да създадат условията". Двамата завършиха разговора си, като се ръкуваха и си тръгнаха в противоположни посоки, като канадският премиер изглеждаше като наказан.
Неудобният обмен – и предишният разговор – последва многократните предупреждения от Трюдо и други официални лица, че Китай се е опитал да подкопае демокрацията в Канада. Служители на канадското разузнаване информираха парламентаристите през януари, че смятат, че Китай се е намесил във федералните избори през 2019 г., а в медийни съобщения по-рано този месец се твърди, че Пекин е финансирал тайна мрежа от кандидати. В понеделник канадската полиция обвини изследовател в енергийната компания на Квебек в шпионаж за предполагаемо изпращане на търговски тайни в Китай.
След първия разговор екипът на Трюдо каза, че той и Си също са обсъдили инвазията на Русия в Украйна, Северна Корея и значението на конференцията за биоразнообразието Cop15 през декември, където Китай и Канада ще бъдат съвместни домакини на нации в опит да „защитят природата и да се борят климатичните промени", каза източникът.
Стефани Карвин, професор по международни отношения в университета Карлтън в Отава, каза „В края на краищата Канада не е Европа или Съединените щати и Си знае, че може да заеме по-агресивна позиция публично. Освен това той може да използва Канада като пример за други държави". Тъй като отношенията между двете страни все още бяха напрегнати, Трюдо беше оставен извън всякакви официални срещи със Си – израз на дипломатическо пренебрежение към премиера. Китайският лидер отдели време в Бали, за да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън на среща при закрити врата, която продължи повече от три часа и половина. Си се срещна и с френския президент Еманюел Макрон и австралийския премиер Антъни Албанезе.

Станете почитател на Класа