Ердоган: САЩ и Русия изглежда нямат намерение да използват ядрено оръжие. Засега

Ердоган: САЩ и Русия изглежда нямат намерение да използват ядрено оръжие. Засега
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.11.2022
  • Share:

Разбира се, искаме да ги държим под строго наблюдение и да осигурим възможност често да се събират", каза още турският държавен глава

 

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че след срещата в Анкара между САЩ и Русия на ниво шефове на разузнаванията има впечатление, че засега никоя от страните няма намерение да използва ядрено оръжие, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Ердоган е казал това пред репортери на връщане от Индонезия, където участва в срещата на върха на Г-20. С тези думи той отговори на журналист, който го помоли да коментира срещата на ръководителите на американското и руското разузнаване в турската столица под координацията на Турция.

"Информацията, която получих от моя ръководител на разузнаването за това дали Русия и САЩ ще прибягнат тук до ядрено оръжие, е, че засега и двете страни няма да правят опити да използват ядрено оръжие. Разбира се, искаме да ги държим под строго наблюдение и да осигурим възможност често да се събират", каза Ердоган.

"Не дай си Боже, това би довело до нова световна война. Нека не даваме такава възможност", добави той.

Ердоган изтъкна, че двете страни трябва да се срещат често, за да може да бъде предотвратена нова световна война. Отношенията между Вашингтон и Москва се влошиха до най-лошото си ниво от десетилетия, откакто Русия започна инвазията си в Украйна през февруари.

Заплахите на руския президент Владимир Путин за използване на ядрени оръжия във войната в Украйна подхраниха опасенията за ескалация, коментира БНР.

Междувременно падна първият сняг за сезона в Украйна, която е подложена на прекъсвания на тока след руските удари по енергийната инфраструктура в цялата страна.

Засегната от планирани и необявени прекъсвания на електричеството е и столицата Киев. По-рано тази седмица областният управител предупреди, че ситуацията може да стане „трудна“ и че температурите може да паднат до минус 10 градуса по Целзий.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа