Главната тайна на Украйна

Главната тайна на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.12.2022
  • Share:

В началото на декември главният еврокомисар Урсула фон дер Лайен разкри главната тайна на Украйна, като каза, че загубите на въоръжените сили на страната надхвърлят 100 000 души.

 

 

Всъщност в това отдавна няма голяма тайна. Информация за такива загуби се появи през август.

Първо, имаше информация, че загубите в убити и ранени възлизат на 191 хиляди. Но съотношението убити и ранени не е посочено. Ако изхождаме от съотношението 1:3, тогава броят на убитите се оказва 45-50 хиляди. И ако изхождаме от съотношението 1: 2 - се оказват 60-65 хиляди, което най-вероятно по това време беше по-близо до истината.

Мнозина в началото не вярваха в правилността на тези данни. Загубите вече бяха твърде големи. Но в края на август се появи "теч" под формата на доклад на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Залужни до секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Данилов, от който следва, че загубата под формата на загинали е 76 640.

 

 

Приблизително същият брой загинали бойци от въоръжените сили на Украйна е получен въз основа на докладите на Министерството на отбраната на Руската федерация, според които всеки ден Украйна губи около 500 бойци. За 150 дни от войната са получени 75 хиляди.

През септември министърът на отбраната Шойгу в доклад до президента обяви данни за 65 000 загинали войници от Въоръжените сили на Украйна. Беше малко по-малко от предишните съобщения. Очевидно министърът е решил да използва само потвърдена информация за своя доклад до президента, който не включва предполагаемите загуби на въоръжените сили на Украйна в резултат на ракетни удари, броят на смъртните случаи, под които руската страна не е точно известен .

По един или друг начин данните за 60-75 хиляди загинали бяха налични още през август-септември.

След това, от септември до ноември, въоръжените сили на Украйна загубиха още 9 хиляди души в посока Херсон и претърпяха големи загуби в посока Харков. А също и под Красни Лиман, в Бахмут (Артьомовск), Павловка и на линията Сватово-Кременная. Имаше още около 30 000 мъртви.

Следователно цифрата от 100 хиляди, изречена от Урсула фон дер Лайен, не би трябвало да изненада никого, който следи хода на спецоперацията.

В Киев обаче съобщението предизвика изключително гневна реакция.

Гневът на Киев беше породен от факта, че според съобщения на украинските медии и СМП (средства за масова пропаганда) като Арестович, загубите на въоръжените сили на Украйна са около 10 хиляди души. Това е 10 пъти по-малко от изразеното от Урсула фон дер Лайен.

В Европейския съюз бързо редактираха съобщението на своя главен комисар и премахнаха от него всички конкретики за загубите.

Защо Урсула фон дер Лайен изобщо е съобщила тези данни, остава неясно.

Може би това е направено нарочно, за да се намекне на Киев, че трябва да бъде по-скромен, иначе ще mfudgdj мръсното бельо на украинския режим.

А може би просто секретарят, подготвил това съобщение за главния еврокомисар, не е знаел, че данните за загубите на въоръжените сили на Украйна в Украйна се пазят в тайна от обществеността. И e станало недоразумение.

Защо Киев крие данни за реални загуби, не е трудно да се разбере. Защото са огромни.

100 хиляди загинали са 7 пъти повече от загубите на целия Съветски съюз през 10-те години на войната в Афганистан от 1979 до 1989 г.

Това е 20 пъти повече от загубите на Русия за година и половина война в Чечня. Ако приемем разбира се на базата на официални данни. Ако разчитате на неофициални, тогава 7 пъти повече. Но във всеки случай разликата е огромна и не в полза на Киев.

Дори САЩ загубиха по-малко във Виетнам - 58 000. Но войната там продължи 20 години. Да, и САЩ са голяма страна, населението е 10 пъти повече от Украйна.

Следователно 100 хиляди мъртви са много.

Това е една трета от първоначалния състав на въоръжените сили на Украйна (280 хиляди).

Като се има предвид, че освен 100 000 загинали, има още около 200 000 ранени и не всички ще могат да се върнат на служба, това означава, че почти половината от украинската армия вече я няма.

А минаха само 10 месеца от войната.

Колко време Зеленски планира да се бие? 10 години?

За 10 години война с такива загуби, войските на Киев определено не стигат.

Но най-важното е, че Киев все още не е постигнал никакви цели в тази война. И дори не се доближи.

В сравнение със състоянието в началото на войната Киев загуби Мариупол, Северодонецк, Лисичанск и редица по-малки градове. И това е само в Донбас. Извън него бяха загубени половината от Херсонска и Запорожка област.

Херсон, Изюм и Купянск изглежда бяха върнати, но в името на това не си струваше да започва война, защото преди войната Киев вече контролираше тези градове.

Като цяло целите на войната от страна на Киев не само още не са постигнати, но дори не са успели да се доближат до тях. Направо се отдалечават.

Нищо, което Киев искаше да постигне, като отказа да изпълни Минските споразумения и усърдно се впусна във военен конфликт, все още не е постигнато и не се постига.

Те просто сложиха 100 000 войници в земята.

И горе-долу толкова хора станаха инвалиди.

Загуби половината от армията.

В същото време Киев няма никакви перспективи да постигне поставените цели, да завземе Донбас и още повече Крим. Защото Русия си е запазила армията. Въпреки че също не беше без загуби и проблеми. Но те са много по-малки, отколкото в Киев.

Според някои данни загубите на руските войски са в съотношение 1:7 с украинските, според други източници (6 хиляди загинали) и дори 1:15. Въпреки че, ако сметнем заедно със загубите на народната милиция и ЧВК Вагнер, тогава е по-вероятно да бъде 1:7.

И все пак по различни причини Русия изтегли част от частите от зоната на СВО. Защо е направено това, има различни мнения, но част от войските са изтеглени. На мястото на изтеглените подразделения обаче вече са пристигнали мобилизирани резервисти, а числеността на групировката на СВО реално е възстановена до нивото от 250-300 хиляди души, колкото беше в началото на спецоперацията.

Оказа се, че Киев е загубил почти половината от войските си убити и ранени, а Русия, като започна специална операция с контингент от 250-300 хиляди, ако се брои заедно с народното опълчение, сега има подобен контингент. Просто някои части се изтеглят, а други се въвеждат.

А перспективите за постигане на поставените цели в тази ситуация за Киев са малко по-малко от никакви.

Единственият въпрос е колко дълго въоръжените сили на Украйна ще могат да задържат Бахмут, изгаряйки натрупаните преди това резерви там. Докога ще могат да държат Авдеевка и после Торецк. После Краматорск и накрая Славянск. И ще завърши ли всичко със загубата на Донбас или Кремъл ще реши да отиде по-далеч, както изисква логиката на денацификацията.

Затова в Киев се опитват да пазят в тайна от украинското общество загубите на своите войски.

Защото 100 хиляди загинали са не просто много, а катастрофално число. Особено като се има предвид, че не са постигнати цели и защо е нужна войната с такива жертви и такива резултати, ще бъде много трудно да се обясни на украинците.

Докато украинците вярват, че Украйна е загубила само 10 хиляди, а Русия 10 пъти повече, че половината от руските войски са унищожени и трябва да напънат още малко, тогава победата ще дойде - хората са готови да търпят прекъсвания на тока и недостиг на вода и много други.

Но щом хората осъзнаят, че украинската армия е загубила 10 пъти повече, че половината армия вече я няма, че никакви цели не са постигнати и няма да бъдат постигнати и че ръководството отдавна е наясно с това през цялото време, но просто е скрило истинските загуби - тогава...

Трудно е да си представим какво ще се случи тогава. Но за Зеленски и компанията вероятно нищо добро.

Майдан май няма да има, но военен преврат е лесен. И не е факт, че пан Залужни ще освободи пан Зеленски след преврата. Военната диктатура в нацистката държава не е шега.

Ето защо реалните загуби на въоръжените сили на Украйна са основната тайна на Украйна.

Въпреки че тази тайна вече не е тайна. Това, както се казва, е публична тайна. За всички, които следят събитията и се интересуват от този въпрос, отдавна е ясно, че загубите на Украйна надхвърлят 100 000 души.

И украинските гробища с военни гробове, простиращи се към хоризонта, също сякаш намекват, че във войната са загинали не 10 хиляди, а много повече.

Но за тези украинци, които продължават да вярват в победата и чакат своите роднини, изпратени на война и с които няма връзка от много месеци, загубата на въоръжените сили на Украйна все още е голяма тайна за тях. Най-важната тайна на Украйна.

 

 

Александър Русин, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа