МВнР на Иран осъди „грубите забележки на Зеленски в САЩ“

МВнР на Иран осъди „грубите забележки на Зеленски в САЩ“
  • Written by:  Меламед
  • Date:  
    24.12.2022
  • Share:

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани осъди "грубите забележки" на украинския президент Владимир Зеленски по отношение на Ислямската република, направени по време на обръщението му към Конгреса на САЩ.
Той още веднъж подчерта „Ислямска република Иран не е доставяла военна техника на никоя страна за използване в Украйна", се казва в изявлението.
"Иран винаги е зачитал териториалната цялост на всички страни, включително Украйна. По-добре е г-н Зеленски да знае, че стратегическото търпение на Иран по отношение на подобни неоснователни обвинения не е безкрайно", казаха от министерството.
Канаани също посъветва „украинския президент да си вземе поука от съдбата на някои други политически лидери, които се заиграха с подкрепата на САЩ", се казва в съобщението.
На 21 декември Зеленски прекара няколко часа във Вашингтон по покана на Байдън. Там той се срещна с президента на САЩ и ръководството на американския Конгрес и изнесе реч. Преди посещението на Зеленски САЩ обявиха нов пакет от военна помощ на обща стойност 1,85 милиарда долара. За първи път той включва батарея от системата за противовъздушна отбрана Patriot (монтирана на камиона пускова установка, радар и контролна станция).
През август Washington Post публикува доклад, в който се твърди, че Иран изпраща дронове на Русия. По-късно докладът беше последван от подобни твърдения от администрацията на САЩ. Москва и Техеран многократно отхвърлиха обвиненията, че Русия е използвала ирански дронове в Украйна. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков определи подобни съобщения като фалшиви истории и увери, че руската армия е използвала дронове руско производство.

Станете почитател на Класа