Байдън призова Катар и Египет да осигурят освобождаването на заложници от "Хамас"

Байдън призова Катар и Египет да осигурят освобождаването на заложници от "Хамас"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.04.2024
  • Share:

Американският президент Джо Байдън е разговарял по телефона с лидерите на Катар и Египет във връзка с мирните преговори за Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Байдън и египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси са обсъдили последните развития при преговорите, както и опасността от военна ексалация в Рафах. Двамата са засегнали и темата за размяната на израелски заложници за палестински затворници, която е пречка за постигането на широкообхватно споразумени за примирие между "Хамас" и Израел, уточниха от египетското президентство.

Белият дом допълва, че Байдън е призовал както ал-Сиси, така и емира на Катар Шейх Тамин бин Хамад ал-Тани, с когото е говорил отделно, да упражнят максимални усилия, за да осигурят освобождаването на заложниците, държани от "Хамас". "В момента това е единствената пречка пред незабавно примирие и облекчение за народа на Газа", допълват от администрацията на американския президент.

По-рано египетска телевизия съобщи, че делегацията на "Хамас" в Кайро е напуснала преговорите и ще се върне с писмен отговор на предложенията за прекратяване на огъня в Газа.

Станете почитател на Класа