Русия твърди, че е убила стотици украински военни при ракетен удар в Краматорск

Русия твърди, че е убила стотици украински военни при ракетен удар в Краматорск
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.01.2023
  • Share:

Руското министерство на отбраната съобщи в неделя, че е при голям ракетен удар срещу две сгради за временно настаняване на украински сили в Източна Украйна са убити над 600 украински войници, предава Ройтерс.

 

 

Засега няма коментар от Украйна на руското твърдение, въпреки че кметът на Краматорск, града в Източна Украйна, който Русия съобщи, че е обстрелвала, заяви по-рано в неделя на страницата си във Facebook, че никой не е пострадал при нападението срещу няколко сгради в града.

Очевидец съобщи пред Ройтерс, че при руски ракетен удар срещу Краматорск са нанесени щети, но не са разрушени сгради и няма явни признаци за жертви. Репортери на агенцията са посетили двете общежития, в които според руското министерство на отбраната временно са били настанени украински военнослужещи близо до фронтовата линия на войната в момента на удара през нощта. И двете не изглеждали да са ударени директно от ракети или да са понесли сериозни щети. Няма явни признаци, че войници са живели там, нито признаци за тела или следи от кръв. 

 

Снимка: EPA/БГНЕС

 

Някои от прозорците на Хостел 47 до двор с голям кратер са били счупени. Другата сграда, която руското министерство на отбраната нарича Хостел 28, е изцяло непокътната. Кратер се вижда на около 50 метра от нея по-близо до няколко гаража. 

Павло Кириленко, губернатор на Донецк, съобщи по-рано днес, че Русия е извършила седем ракетни удара срещу Краматорск. А Олександър Хончаренко, кмет на Краматорск, заяви, че атаката е нанесла щети на две училища и осем жилищни сгради и гаражи, но не е причинила жертви. 

Смята се, че Украйна е спряла да настанява войници близо едни до други в единични обекти след кървав руски ракетен удар срещу база в Западна Украйна през март м. г., при който загинаха десетки военни. 

Практиката за настаняване на войници заедно отново привлече вниманието след украинския удар срещу Макеевка този месец, заради който руски военни командири бяха подложени на ожесточени критики в Русия, че не са разпръснали силите си. 

Русия обстрелва многократно Краматорск, който също се намира в Донецка област, една от четирите области, които Москва формално анексира, но ходът не беше признат от Украйна и повечето страни в света. 

Краматорск се намира на няколко километра северозападно от Бахмут, малък град, който Русия се опитва да превземе от над пет месеца при ожесточени боеве. 

Руското министерство на отбраната заяви по-рано днес, че ударът срещу сгради в Краматорск бил отмъщение за кървавата украинска атака по-рано тази година срещу руската казарма в Макеевка, при която бяха убити най-малко 89 военнослужещи.

Министерството информира в комюнике ,че е използвало надеждни разузнавателни данни, за да атакува украинските сили. То допълни, че над 700 украински войници се намирали в един от хостелите, а над 600 – в друг.

„В резултат на голям ракетен удар срещу тези пунктове за временно настаняване на части от украинската армия, над 600 украински военнослужещи бяха унищожени“, съобщи министерството на отбраната.

Ако информацията е вярна, това ще бъде най-голямата единична загуба на украински войници, откакто Русия навлезе в Украйна на 24 февруари миналата година.

По-рано днес Москва съобщи, че при укаински ракетни нападения са нанесени удари на две топлоелектрически централи в окупираната от Русия Донецка област рано в неделя, след като Москва прекрати самообявеното спиране на огъня заради православната Коледа и бомбардира области в Североизточна Украйна.

Ракети „Хаймарс“, изстреляни от украинските въоръжени сили, частично са повредили ТЕЦ-овете „Еленовка“ и „Старобешевская“, съобщи руската осведомителна агенция ТАСС. Украинското правителство никога не поема публично отговорност за нападения в Русия или на контролирана от Русия територия.

Едностранно обявената 36-часова пауза от Русия в боевете приключи в полунощ в събота. Но Украйна съобщи, че Москва не се е съобразявала с примирието, което привърженици на руския президент Владимир Путин определиха като усилие за спазване на православната Коледа, която се пада на 7 януари.

Руското министерство на отбраната съобщи в събота, че силите му спазвали прекратяването на огъня. Но генералният щаб на украинската армия заяви в неделя, че руските войски са извършили нападения по фронтовата линия през уикенда, включително около силно оспорвания град Бахмут.

Руски военни блогъри отбелязаха, че руските сили са спечелили територия около близкия град Соледар, което ще затрудни задържането на Бахмут от украинците. Изтегляне на украинските сили от града би представлявало първият военен успех на Москва след поредица от украински контраофанзиви, които отблъснаха руските сили в североизточната и южната част на страната миналото лято.

В Североизточна Украйна при руски въздушни удари, които били извършени минути след полунощ в неделя, е загинал 50-годишен човек в област Харков, съобщи губернаторът на областта Олег Синегубов в приложението за съобщения Телеграм.

 

 

Станете почитател на Класа