Хари и Меган не представляват интерес за съседите си в Монтесито

Хари и Меган не представляват интерес за съседите си в Монтесито
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.01.2023
  • Share:

В деня, в който противоречивите, грабващи заглавията мемоари на принц Хари, Spare, официално станаха най-бързо продаваната нехудожествена книга в историята, книжарницата в неговия град-осиновител в Калифорния не продаде нито едно копие. Проблемът не беше безразличието, въпреки че Монтесито - богатата хълмиста общност извън Санта Барбара, където Съсекс са създали свой дом - е известна с това, че държи мнението си за кралската двойка за себе си.
Много по-големият проблем беше времето. Предишния следобед масивна буря изсипа проливен дъжд в Калифорния, началото на седмица на драматични „атмосферни реки" и наводнения в целия щат и на всички беше наредено да напуснат. С все още пресни спомени от смъртоносна буря точно пет години по-рано, когато кал и камъни, свличащи се от планините, опустошиха райони на града, вероятно беше разбираемо, че местните хора са имали други неща в ума си.
„Получих обаждане от репортер от Англия", спомня си Мери Шелдън, собственичката на книжарницата Tecolote на Montecito. „Той ме попита колко книги сме продали и аз казах: „Нито една – нула. Евакуирани сме."
Повече от седмица по-късно дъждът спря, но продажбите все още далеч не са замайващи. Шелдън каза, че е продала около 30 копия, като още няколко са запазени за клиенти, които са обещали да ги вземат лично. Попитана за собствените й мисли за мемоара, Шелдън каза: „Това е просто книга, мисля че повечето хора тук я смятат за сапунена опера", отбеляза тя.
Слабото представяне на Спейр в Монтесито, град с 10 000 предимно ВИП жители, не е непременно укор към кралската двойка. По-скоро отговаря на неизказания кодекс на мълчание, който градът поддържа около своите жители - знаменитости, които включват също Опра Уинфри, Елън Дедженеръс, Гуинет Полтроу и двойката Кейти Пери и Орландо Блум.
Това, което те и другите заможни жители на Монтесито ценят най-много в това място, е уединението му. Неговите обширни имения, включително имота Riven Rock, където живеят Хари и Меган, са скрити зад стени и високи двуетажни живи плетове, които не позволяват на папараците да проникнат, като същевременно запазват океанските гледки, познати от илюстрованите книги. „Това е идеално място за живеене под обхвата на радара", каза Кели Махан Херик, агент по недвижими имоти, специализиран в луксозните имоти.
Местните казват, че Меган е била забелязана да пазарува в бутика на Уенди Фостър, а наскоро двойката прекарала една нощ с приятели в Санта Барбара Боул, открит амфитеатър, за да види Джак Джонсън. По-често Хари бива засичан сам или с бодигард, да кара колелото си до плажа или да играе поло в поло клуба на Санта Барбара, или да се разхожда по една от многото планински пътеки над града.
Президентът на фондация Montecito Trails, Ашли Мейфийлд, каза, че не е изненадана, че повечето жители предпочитат да мълчат за Съсекс и твърди, че екстремното време от последните няколко години само е засилило местната съпротива срещу машината за реклама на знаменитостите, от която мнозина идват в Монтесито, за да избягат, макар и временно. „Животът тук не е само порти, пари и знаменитости. Има взаимно уважение и зачитане на това, което може да се случи и през което сме преживели като общност." каза Мейфийлд
Единственият човек, желаещ да обсъди книгата в детайли, беше британският емигрант, Ричард Майнърдс, който пише клюкарска колонка за местен вестник. „Мисля, че цялата работа е осъдителна. Това нанася огромна вреда не само на кралското семейство, но и на собственото му семейство. Ако той наистина иска да се помири със семейството си своевременно, защо продължава да хвърля бомби по тях? Къде отиват от тук?"
Но ако целта на Хари и Меган е да живеят спокоен живот, може би те са добре там, където са - в Монтесито. Подобно на мнозина, които се озовават тук, те може никога да не почувстват нужда да отидат някъде другаде.

Станете почитател на Класа