Парламентарни изслушвания за забрана на вейпа в Русия

Парламентарни изслушвания за забрана на вейпа в Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.01.2023
  • Share:

Парламентарните изслушвания относно забраната за продажба и употреба на вейп - електронни цигари - в Русия могат да се проведат в рамките на месец и половина, каза Бийсултан Хамзаев, депутат от Държавната дума. Предвижда се да се даде преходен период за бизнесмените, за да се преориентират към други пазари, ако законът бъде одобрен.
„Подкрепяме широкомащабно парламентарно изслушване на законопроекта за забрана на електронните вейп устройства. Очакваме то да стане след 1,5-2 месеца. Парламентът обсъждаше подобен случай за последен път преди осем години, когато мащабни закони срещу тютюнопушенето бяха одобрени в Русия. Националният парламент отдавна не е провеждал подобни дискусии. Има нужда от професионално обяснение на позицията, че много родители в Русия подкрепят забраната на вейпа в страната. Това представлява смъртоносна заплаха за децата", каза Хамзаев.
Ако бъде одобрен законопроектът за забрана на продажбата на електронни цигари в Русия, предприемачите, занимаващи се с продажбата им, ще имат време да преориентират бизнеса си,. „Ако се постигне обществено съгласие по този въпрос и съответният проектозакон бъде одобрен, ще бъде определен период за тези, които се занимават с продажбите на вейп, постепенно да се преориентират към други, вероятно дори съседни пазарни сегменти", отбеляза Дмитрий Вяткин, член на Държавната дума.
„Бюджетните загуби в случай на одобрение на проектозакона са несравними с разходите, направени от страната за лечение на възрастни и деца от заболявания, причинени от електронни цигари", добави Хамзаев.

Станете почитател на Класа