Лула уволни началника на бразилската армия след крайнодесния бунт

Лула уволни началника на бразилската армия след крайнодесния бунт
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.01.2023
  • Share:

Началникът на бразилската армия беше уволнен от новия президент на страната Луис Инасио Лула да Силва, на фона на твърдения, че командирът се е опитал да предпази десните бунтовници от арест след бунта на 8 януари в Бразилия.
Генерал Хулио Сезар де Аруда, който пое поста едва в края на декември, беше отстранен от поста си в събота, близо две седмици след като привържениците на бившия крайнодесен президент Жаир Болсонаро причиниха хаос в бразилската столица, който администрацията на Лула нарече „неуспешен опит за преврат".
Аруда, за когото съюзниците на Лула подозират, че е политически свързан с Болсонаро, според съобщенията е спрял полицията да задържи заподозрени бунтовници, които са намерили убежище в лагер край щаба на армията на Бразилия в нощта на нападението. Според Washington Post Аруда е казал на Флавио Дино, министър на правосъдието на Лула „Няма да арестувате хора тук".
Смята се, че това силно противоречиво решение е позволило на множество десни престъпници да избегнат залавянето, след като вандализираха Президентския дворец, Върховния съд и Конгреса на Бразилия. Това засили широко разпространените подозрения, че въстанието е имало подкрепа от членове на въоръжените сили на Бразилия.
Болсонаро, бивш армейски капитан, който е прекарал десетилетия в култивиране на връзки със силите за сигурност на Бразилия, се радва на значителна подкрепа сред военните и полицейски служители. Съобщава се, че редица военни служители са насърчавали и участвали в бунта в подкрепа на Болсонаро.
Лула подозира, че бунтовниците са получили вътрешна помощ, която им е позволила да нахлуят в президентския дворец без да взломят портала. „Много хора бяха съучастници в това, много хора от военната полиция бяха съучастници. Имаше много хора във въоръжените сили тук вътре в двореца, които бяха съучастници", каза левият новоизбран президент пред журналисти в Бразилия след атаката.
Лула е отстранил най-малко 80 военни служители от работните им места в неговата администрация през последните пет дни, според вестник O Globo, в явен опит да изкорени хардкор поддръжниците на Болсонаро. Аруда ще бъде заменен от генерал Томас Мигел Рибейро Пайва, 62-годишният ръководител на югоизточното военно командване в Сао Пауло.

Станете почитател на Класа