Молдова може да се откаже от неутралитета и да се присъедини към НАТО

Молдова може да се откаже от неутралитета и да се присъедини към НАТО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.01.2023
  • Share:

Решението за изоставяне на неутралитета, залегнал в конституцията на Молдова, и за присъединяване към военен съюз трябва да бъде взето от гражданите чрез демократичен процес, каза президентът Мая Санду в интервю за Politico.
„Сега има сериозна дискусия относно способността ни да се защитаваме, дали можем да го направим сами или трябва да бъдем част от по-голям съюз. И ако в един момент като нация стигнем до заключението, че трябва да променим неутралитета, това трябва да се случи чрез демократичен процес", каза тя, попитана за потенциалното присъединяване на страната й към НАТО.
Освен това Санду се противопостави на схващането, че Молдова не трябва да инвестира в своя отбранителен сектор.
Молдова е съгласувала Индивидуален план за действие за партньорство с НАТО. Център за информация и документация на алианса работи в Кишинев, като през декември 2017 г. там беше създаден офис за връзка на НАТО.
По-рано Санду прояви интерес към подкрепата на НАТО за националните реформи и модернизация на молдовската армия. Тази позиция се подкрепя и от други проевропейски политици, които смятат, че статутът на неутралитет е наложен на Молдова след конфликта в Приднестровието и не трябва да възпрепятства военното сътрудничество. Опозицията критикува идеята за по-активно взаимодействие със Северноатлантическия алианс.

Станете почитател на Класа