Турция осъди изгарянето на Корана в Швеция

Турция осъди изгарянето на Корана в Швеция
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.01.2023
  • Share:

Турция осъди демонстрацията, включваща изгаряне на Корана в Швеция, което допълнително разпали напрежението между двете страни на фона на кандидатурата на Стокхолм за НАТО. Протестът в Стокхолм, който се проведе под засилена полицейска охрана пред посолството на Турция, събра около 100 души и множество репортери, предаде Франс прес. Крайнодесният политик Расмус Палудан, който организира събитието, изнесе едночасова реч срещу исляма и имиграцията, преди да подпали копие на Корана.
Ден преди това външното министерство на Турция привика посланика на Швеция заради разрешението за протеста на Палудан. Това беше вторият път, когато посланикът на Швеция беше призован този месец, след като трябваше да отговаря за акция от 12 януари, по време на която кюрдска група обеси статуя на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Стокхолм.
В събота Анкара отмени посещението на 27 януари на министъра на отбраната на Швеция, Пол Йонсон, за обсъждане на отказа на Турция да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар каза, че срещата е била отменена, тъй като е „изгубила своето значение и смисъл".
Йонсон обаче обяви, че срещата е била отложена след разговори с Акар в американската военна база в Рамщайн, Германия. „Нашите отношения с Турция са много важни за Швеция и ние очакваме с нетърпение да продължим диалога по общите въпроси на сигурността и отбраната на по-късна дата", туитна той.
Външният министър на Турция, Мевлют Чавушоглу, нарече събитието на Палудан „престъпление от омраза", което не може да се характеризира като свобода на изразяване, и поиска от Швеция да не позволява извършването на „подлия акт".
Протестът в Стокхолм беше осъден и от Ибрахим Калин, главен съветник на Ердоган. „Изгарянето на Свещения Коран в Стокхолм е явно престъпление на омраза и хуманност. Остро осъждаме това. Позволяването на това действие въпреки всичките ни предупреждения е насърчаване на престъпленията от омраза и ислямофобия. Атаката срещу свещените ценности не е свобода, а съвременно варварство", написа Калин в Туитър.
Правителството на Швеция се опита да се дистанцира от демонстрацията, като външният министър Тобиас Билстрьом я осъди в събота. „Ислямофобските провокации са ужасяващи. Швеция има широкообхватна свобода на изразяване, но това не означава, че шведското правителство или аз подкрепяме изразените мнения", написа Билстрьом в Туитър.
Турция се оказа пречка за историческото заявление на Швеция и Финландия за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, което отбеляза прекратяване на десетилетния неутралитет на скандинавските страни. Швеция и Финландия са получили одобрението на 28 членки на НАТО досега, с изключение на Унгария и Турция.
През ноември президентът на Унгария Виктор Орбан заяви, че неговият парламент ще ратифицира членството на Швеция и Финландия в НАТО в началото на 2023 г. Но Турция все още се въздържа, настоявайки за екстрадирането на хора в Швеция, за които твърди, че имат връзки с Работническата партия на Кюрдистан ( ПКК) – определена като терористична група от Турция, ЕС и САЩ – или на забранения духовник Фетхуллах Гюлен.

Станете почитател на Класа