Екс-чиновник от МО на Германия: Сваляйте руските ракети от Полша!

Екс-чиновник от МО на Германия: Сваляйте руските ракети от Полша!
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.04.2024
  • Share:

НАТО трябва да сваля руските ракети над Украйна, използвайки противовъздушните системи в източна Полша, заяви Нико Ланге, старши научен сътрудник на Мюнхенската конференция по сигурността, в интервю за Tagesschau, част от медийната група ARD.

 

 

Екс-чиновник от МО на Германия: Сваляйте руските ракети от Полша!

 

 

Западната подкрепа за Украйна изисква промяна в стратегията, заяви Ланге, който е работил в оперативния щаб на германското министерство на отбраната до 2022 г., призовавайки за „нетрадиционни решения“ в краткосрочен план.

„Отсега нататък партньорите трябва да използват многобройните системи Patriot на нашите източни граници, за да се свалят всички руски ракети и дронове над Украйна, които са в техния обхват“, настоя той, имайки предвид системите за противовъздушна отбрана на НАТО в източна Полша.

Както твърди Ланге, действията на НАТО уж биха били в съответствие с международното право. Като пример той посочи помощта на съюзниците на Израел при отблъскването на иранския удар миналата седмица.

В същото време в дългосрочен план той призова за увеличаване на производството на системи за противовъздушна отбрана в Европа.

Както съобщи по-рано бригаден генерал Даниел Хагари, представител на Армията за отбрана на Израел (ЦАХАЛ), Израел е действал заедно със Съединените щати, Великобритания, Франция и други страни при отблъскване на атаката от Иран.

В същото време координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби очерта позицията на САЩ относно участието на американските военни в отблъскването на въздушните удари срещу Украйна и Израел: конфликтът в Украйна, по думите му, „е напълно различна битка, „Америка няма да се въвлича в нея в бойна роля“.

Както съобщи агенция Франс прес, позовавайки се на източник във френските военни кръгове, Париж на фона на нападението на Иран срещу Израел обезпечавал защитата на своите военни бази в Близкия изток.

ПП

Станете почитател на Класа