Дания неочаквано навлезе в рецесия за второ тримесечие

Датската икономика регистрира неочакван спад за второ поред тримесечие и се присъедини към Португалия в редичката на единствените две европейски страни, които са в рецесия. Причината е, че потребителите в скандинавската страна са намалили разходите си.
Брутният вътрешен продукт се е свил с 0,5% през първото тримесечие на годината спрямо предходното, а правителството също е съкратило разходите си заради разширяващия се бюджетен дефицит. Съкращението на брутния вътрешен продукт в края на 2010 г. бе коригирано до 0,2% от Статистическата служба на Дания, базирана в Копенхаген. Икономистите, които участваха в предварителната анкета на „Блумбърг“, очакваха растеж от 0,5% през първите три месеца на настоящата година.

Комбинация от по-високи данъци и инфлация

Брутният вътрешен продукт на Дания е нараснал с 1,1% на годишна база през първото тримесечие, отчита националната статистика. Португалската икономика се е свила с 0,7% през първото тримесечие на годината, след като загуби 0,6% през последните три месеца на 2010 г., сочат данните на „Блумбърг“.
„Данните са много изненадващи, посочва Стейн Боциан, икономист в най-голямата датска банка Danske Bank. Причината за по-ниското потребление е комбинацията от по-високи данъци и по-висока инфлация заради повишението на цените на суровините.“
Най-малката скандинавска икономика имаше проблеми да отбележи стабилен ръст, след като излезе от рецесията през 2009 г. Причините могат да се търсят в спада на заетостта, срива в пазара на недвижими имоти и разширяващите се дефицити. Публичното и частното потребление е отбелязало спад с 0,8% през първото тримесечие на тази година спрямо четвъртото на миналата, а фиксираните инвестиции са намалели с 8,3% според статистическата служба. Заетостта е паднала с 0,1%, след като през четвъртото тримесечие на миналата година се понижи с 0,3%.

Правителствени прогнози

Датските акции се представиха под общото ниво на пазара, като датският основен индекс C20 се покачи с 0,4%, изоставайки зад скока от 1,9% на Euro Stoxx 50 в ранните следобедни часове на търговията в Копенхаген. Акциите на Danske Bank загубиха 0,3% и се търгуваха при 109 датски крони.
Спредовете на доходността по 10-годишните датски правителствени облигации спрямо германските дългови книжа със същия матуритет се сви до 19 базисни пункта от 12 б.п. предишния ден по данни на „Блумбърг“.
Датското министерство на финансите обяви, че очаква икономиката да нарасне с 1,7% през тази година и с 1,9% през следващата, като повиши прогнозните си изчисления и за двете години с 0,2 процентни пункта, позовавайки се на възстановяването на световната търговия. Правителството очаква също бюджетният дефицит да се разшири до 4,1% през тази година, след като миналата беше 2,9%.
„Все още са налице сериозни предизвикателства, коментира Расмус Гудум-Сесингьо, икономист в Handelsbanken Capital Markets в Копенхаген. Проблемите в краткосрочен план може да дойдат от повишаващите се цени на енергоизточниците, силната датска крона и признаците, че ръстът в най-важните ни търговски партньори Германия и Швеция най-вероятно е достигнал пика си и едва ли ще продължи да се движи още много нагоре.“
Цените на жилищата, които скочиха с 26% на годишна база през второто тримесечие на 2006 г., се сринаха с 28% до същото тримесечие на 2009 г. Nykredit, най-големият ипотечен кредитор в Дания, съобщи на 6 април, че цените на жилищата ще се понижат „слабо“ през тази година и ще останат на или около това равнище през 2012 г.

Ръст на просрочията

Общо 411 ипотеки са обявени за просрочени през април при 390 за предходния месец, отчете на 5 май статистическата служба. За сравнение средният им месечен брой е бил 103 през 2006 г., която е била и годината с най-ниското равнище на обявените за просрочени ипотеки от началото на историята на статистиката през 1979 г.
Дания ще излезе от тригодишния период на растяща безработица през следващата година благодарение на икономически растеж от 2% съответно през 2012 г. и 2013 г., се посочва в доклад на Икономическия съвет на страната. За тази година се очаква ръст от 1,6% и нетна загуба на 9000 работни места, а през следващите две години ще бъдат разкрити 27 000 нови позиции, предвещават специалистите в екипа на Икономическия съвет. Северната държава загуби общо 145 000 трудови позиции през 2009 г. и 2010 г.
Дания се бори с инфлация над средното равнище, подхранвана от растящите разходи за електричество и бензин. Годишната инфлация се е покачила на 2,9% през април, информираха от статистическата служба на 10 май. Средната стойност на инфлацията за последните 20 години е била 2,1%, сочат данните на агенция „Блумбърг“.

Печалбите разочароват

Седем от 13-те компании в бенчмарк индекса на Дания отчетоха печалби за първото тримесечие, които са под оценките на анализаторите. Danske Bank заяви на 10 май, че нетният й доход е паднал на 709 млн. крони ($137 млн.) през миналото тримесечие при средна прогноза за 858 млн. в проучване на „Блумбърг“.
Курсът на датската национална валута е обвързан с еврото при стандартно отклонение от 2,25%. Правителството се отдръпна от обещанието си да проведе референдум за влизане в еврозоната до края на мандата си през ноември, след като финансовата криза принуди Гърция, Ирландия и Португалия да потърсят помощ и урони доверието в единната валута. Премиерът Ларс Льоке Расмусен не е определил нова дата за допитването до народа.
На 7 април централната банка вдигна основната си лихва от 1,05% на 1,3% след корекцията от четвърт процентен пункт от Европейската централна банка същия ден.

Станете почитател на Класа