Рекордна суша може да остави Франция без ток

Рекордната суша във Франция заплашва електроснабдяването. Понижаването на нивото на реките отслабва водноелектрическата мощност и затруднява охлаждането на френските АЕЦ, увеличавайки потенциалните заплахи заради най-горещата и най-суха пролет от десетилетия насам. Ситуацията се усложнява от решението на съседна Германия, от която Франция купува електричество, да затвори атомните си реактори, с което ефективно ще премахне резервния си капацитет.
„Не бива да се паникьосваме, но трябва да бъдем бдителни“, заяви френският министър на енергетиката Ерик Бесон пред френско радио.
Европа се изправя пред нарастващи икономически заплахи заради екстремното време тази година. Франция преживява най-топлата пролет, наблюдавана от метеорологичната й агенция, като средните температури между март и май са били с 2,6 градуса по Целзий над средните между 1971 г. и 2000 г., а валежите са били само 45% от средното за периода.
В близо половината страна е въведен воден режим (върху използването на вода за миене на коли и поливане на насаждения). Пресъхналата почва със сигурност ще застраши реколтата от пшеница, която е най-голямата в Западна Европа, а това на свой ред ще повиши цените на световните пазари.
Ядрените централи, които генерират около 80% от електроенергията, необходима на Франция, се нуждаят от много вода за охлаждане на реакторите. Ако речните потоци се окажат твърде ниски, „ще ни е много по-трудно да изпомпваме вода от реките за охлаждане на системите“, заяви говорител на Electricite de France, най-големия в света производител на ядрена енергия. Друг потенциален проблем са по-високите от нормалното температури. При комбинацията от топло време и недостатъчно студена вода може да се наложи заводите да спрат работа или да намалят генерираната енергия. Тази година вече има проблеми с обичайните начини за компенсиране на подобни понижения в производството на ядрена енергия. През първото тримесечие водноелектрическата енергия е била доста по-малко, много рядък прецедент, заради липсата на сняг и валежи, заяви представителката на EDF.
Обичайно Франция внася енергия от Германия през лятото, ако й се налага да извършва ремонтни дейности по някои от атомните си централи. Германия обаче намали електропроизводството с 5% през март след кризата в японската централа „Фукушима Даичи“. Германската Федерална агенция за регулиране на електромрежата предупреди, че окончателното затваряне на ядрените централи ще отпише резервния капацитет на страната и ще застраши летния износ на електричество за Франция.
Тази седмица германският канцлер Ангела Меркел заяви, че до 2022 г. Германия ще затвори всички АЕЦ, които гарантират около 23% от консумацията на електроенергия в страната.
„И ние си задаваме въпроси относно решението на Германия, поясни Бесон. Те обаче има суверенитет в тази сфера и няма място за критики или оспорвания. То ще окаже значително въздействие върху германските домакинства и бизнеса, както и върху емисиите парникови газове.“
Търговците на електроенергия предупреждават, че е твърде рано да се изчислява как промяната в германските доставки ще бъде отразена в цените.
В първата фаза ще бъдат затворени осем от 17-те реактора, съобщи говорителят на финансовото министерство в сряда. Правителството въведе данък върху пръчките с ядрено гориво по-рано тази година.

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа