Великобритания е застрашена от нова рецесия

Новините за британската икономика са все по-лоши. Песимистичната картина на производството унищожи един от последните поводи за умерен оптимизъм. Все пак има един-два смекчаващи фактора. Японското земетресение удари по веригата за доставки, а поради късния Великден и изобилието от банкови почивни дни фабриките бяха затворени по-дълго през април и верижният ефект може би се прехвърли и към май.
Дори и на най-хитрите икономисти обаче ще им бъде трудно да замажат данните от индекса на мениджърите по покупките (PMI), изготвен от CIPS/Markit. Не говорим само за големия спад в общата активност (четвърти по ред). Нито за производството, което се понижи под нивото, предвещаващо рецесия. Говорим по-скоро за факта, че поръчките очевидно са поели в низходяща посока и общо взето са спрели. През януари индексът на CIPS/Markit за новите поръчки заемаше добри позиции (64,9). Оттогава перспективите се помрачиха, като поръчките паднаха до 50,8 през април и до 48,3 през май.
На какво се дължи този спад? Вероятно на комбинация от три фактора. Първият е, че скокът на производството миналата година е бил донякъде мираж, тъй като се дължеше на това, че много компании се снабдиха с нови стоки, след като бяха изчерпали складовите си запаси в края на 2008 г. и 2009 г. Сега запасите отново са в нормални количества и поръчките ще бъдат уязвими, когато търсенето намалее.
Последната анкета на Ipsos Mori показва, че едва 10% от британците смятат, че състоянието на икономиката е добро, което превръща Великобритания в една от най-песимистичните нации в света. Песимизмът изглежда оправдан предвид огромния натиск върху реалните доходи и строгостта на фискалното затягане, отразено като спад във вътрешното търсене. Разбивката показва, че потребителските стоки са ударени по-силно от инвестиционните.
До неотдавна вътрешното търсене бе високо и слабостта му бе прикрита от тенденцията на ръст в износа, тъй като компаниите можеха да използват 25-процентната девалвация на паунда, за да стимулират продажбите зад граница. Спадът на европейския и китайския индекс PMI показва, че международното търсене намалява, което води до третия по ред спад в броя на поръчките за износ за британските компании. Производството осигурява една осма от британския БВП, така че ще трябва да изчакаме PMI за строителството и услугите за пълната картина.
Докладът на Bank of England от сряда обаче сочи спад в търсенето на ипотеки, чиито нива и без това са ниски. Ръстът през второто тримесечие на 2011 г. надали ще стигне 0,5%, колкото бе през първото. Рязкото поевтиняване на паунда след публикуването на производствения PMI е знак за убедеността на пазарите, че Великобритания се доближава опасно близо до двойна рецесия.

В. „Гардиън“

Станете почитател на Класа