Категоризацията на имотите ще намали такса смет

Идеята ни е в посока категоризация на имотите. Принципът е да се разделят те например по брой обитатели на жилището. После вече може да се навлезе в дълбочина и да се мисли за самия жилищен вход или, примерно, когато става дума за по-луксозните квартали или в селата, където може да се следи по-обективно разделното събиране.
Когато има поставени контейнери за разделно изхвърляне на отпадъци, е ясно, че те се използват от хората от прилежащите сгради. Ако се подобри максимално тази практика, защото знаете, че много често там се изхвърлят и битови отпадъци, тогава тези жилищни точки да са с по-ниски коефициенти за събиране на отпадъци. За това обаче е нужно по-високо гражданско и екосъзнание. Ние го имаме в някои райони, както споменах. Тук става дума за жилищните територии, защото на този принцип може да се измерват количеството и качеството на събиране на отпадъците.
Разделното изхвърляне е сериозен стимул за намаляване на обема на отделяните боклуци. Ние имаме готовност да въведем и рециклиране на тези разделно събрани отпадъци, но трябва първо да се организира добре самата система за тяхното изхвърляне.
Другата важна тема е за юридическите лица. Там идеята ни е да се категоризират в няколко групи според дейността, която извършват. Когато например някой обект се ползва за бързо хранене, трябва да има по-високи коефициенти, защото се акумулират много отпадъци. Когато става дума за адвокатска кантора обаче трябва да се плаща по-малко, защото от дейността има значително по-малко боклуци. Например за книжарници и други подобни магазини вероятно таксата ще бъде още по-ниска.
Целта е да се изработят седем – осем категории, които да обхващат всички варианти търговски площи и предназначението им и да се определи цената диференцирано. Естествено тази категоризация трябва да се защити предварително чрез мониторинг и измерване на количествата отпадъци.
При големите предприятия е по-лесно, защото фирмите си заявяват сами контейнерите или влизат в директно договаряне със сметоизвозващите фирми.

Станете почитател на Класа