Китай затяга хватката над офшорния пазар в юани

Тихите задкулисни опити на Китай да затегне контрола върху бързо растящия офшорен пазар в юани рискуват да отблъснат някои инвеститори от участие на пазара, както и да намалят употребата на китайската валута в световната търговия.
Китайските регулатори създават поводи за безпокойство на банкерите, като системно оформят структурата на пазара за офшорна търговия в юани (офшорният пазар на книжа, деноминирани в юани със сетълмънт в Хонконг или съкратено CNH) чрез регулиране на дериватите и утежняване на финансовата бюрокрация, твърдят банкови и регулаторни източници.
Китайският офшорен пазар в юани първоначално беше експеримент, който да помогне на юана да се превърне в международна валута, но се разрасна с главозамайващи темпове благодарение на инвеститорите, гладни за поскъпващата, но неконвертируема валута.
Пекин проведе откъслечни валутни реформи и сега се опитва да гарантира, че пазарът на деривати в юани със сетълмънт в Хонконг ще следва пазарните правила на континентален Китай, а не международните стандарти.
Междувременно банкерите и инвеститорите се опитват да поемат в по-актуална посока, като въведат офшорен пазар на деноминираните в юани деривати, за да хеджират риска от високи лихви по своите облигации.
На 17 май директорът на китайската Национална асоциация на институционалните инвеститори на финансовите пазари (NAFMII) - вътрешнобанковата асоциация на страната, посети няколко банки в Хонконг в опит да ги убеди да използват юридическата документация на континентален Китай за търговията си със CNH деривати.
Банкерите обаче не бяха склонни да се споразумеят за правилата, защото това може да направи търговията с деривати по-скъпа и по-тромава от юридическа гледна точка. Но и се страхуват, че нежеланието им да се съобразят с тези правила може да навреди на шансовете им да разширят бизнеса си в континентален Китай, споделиха източници, запознати с обсъжданията.
„Китайските регулатори обикновено възнаграждават онези, които спазват правилата. Всички банки обичат да мислят, че имат специална връзка с китайските регулатори, но в крайна сметка това е стратегията „разделяй и владей“, която регулаторите използват, за да раздробят индустрията“, заяви банкер от Хонконг, запознат с обсъжданията.

Чии правила?

Депозитите в юани в Хонконг през април се увеличиха шесткратно до 511 млрд. юана ($79 млрд.) спрямо същия период на миналата година, а неизплатените активи, деноминирани в юани (най-вече облигации), нараснаха до близо 130 млрд. юана.
NAFMII изпълнява няколко регулаторни функции, поверени й от Китайската народна банка, и може да издава на чуждестранни банки основни лицензи за някои дейности в Континентален Китай, включително за застраховане на корпоративен дълг.
Главният секретар на NAFMII Шъ Вънчао посети няколко банки в града и разговаря със служители от бек и фронт офиси, включително с някои служители на Bank of China Hong Kong, HSBC и Standard Chartered, твърдят източници, работещи в една от банката, които предпочетоха да запазят анонимността си, тъй като преговорите все още са в ход.
Атмосферата по време на преговорите беше приятелска, но NAFMII беше настоятелна в исканията си. Предложението на NAFMII ще означава, че ако банката иска да извършва извънборсова търговия със CNH деривати, ще трябва да използва юридическата документация на NAFMII, а не рамковото споразумение на Международната асоциация за суапове и деривати (ISDA), което се използва за повечето деривати, търгувани на световните пазари.
NAFMII заяви на партньорите си в преговорите, че се надява да свика пресконференция същия ден, за да обяви, че банките в Хонконг проявяват желание да използват тяхната юридическа документация.
NAFMII не отговори на въпросите на Ройтерс.
Банкерите заявиха, че предложението не е подходящо за пазара на CNH, тъй като не разглежда трансграничните транзакции и в момента е необходимо да се обсъдят въпроси като този, дали промените на изискванията за маржовете да се уреждат от арбитражен трибунал или от съд в континентален Китай.
„Мнението ни по въпроса е много негативно – използваме споразумението на NAFMII в Китай, защото така трябва, но никой не е заинтересован от него, когато не е необходимо да го използваме“, заяви старши юрист на банка, работеща на CNH пазара.
Използването на обща за всички документация като рамковото споразумение на ISDA има едно основно предимство за банките – за тях е по-лесно да уреждат начина, по който да хеджират рисковете от излагането си на различни трейдове, тъй като банките са обвързани от еднакви правила.
„Може да имаме трудности при сключването на споразумения, свързани с уеднаквяването на двата документа, така че да получим пълните печалби от различната търговия“, заяви Чън Чунлю, съдружник в юридическата компания Liklaters в Хонконг.
HSBC и Deutsche Bank направиха първия суап на лихви на CNH инструменти през октомври 2010 г., но суаповият пазар не успя да постигне успех и така принуди банките да прибегнат до други изобретателни методи за успешен пазар“, заяви Линан Лю (Linan Liu), стратег в Deutsche Bank в Хонконг „Надявам се, че скоро ще се направи нещо по въпроса, за да може пазарът на IRS да отбележи ръст.“

Как ще действа централната банка?

Освен за правилата, свързани със CNH дериватите, банките в Хонконг, които извършват сетълмънта им, са загрижени и за бавния, неясен процес по разкриването на доверителни сметки в Китайската народна банка.
Властите в Китай и Хонконг позволиха на трезорите да разкрият специални сметки в централната банка през април в отговор на притесненията на базираните в Хонконг банки, че ако увеличат CNH депозититe в юани в Bank of China Hong Kong (която е единствената клирингова банка за CNH), ще засилят противодействащите кредитни рискове.
От банките, участващи на пазара на CNH, се изисква да инвестират една четвърт от депозитите си в юани в Bank of China Hong Kong, но съотношението обикновено е по-голямо поради липсата на възможности за инвестиране в юани на тази територия.

Станете почитател на Класа