Деян Дънешки, изпълнителен директор на „Български пощи“: Обсъждаме три сценария за реформи в „Български пощи“

Миналата година се проведе конкурс за консултант, който да направи анализ за бъдещото стратегическо развитие на „Български пощи“, и конкурса спечели международна компания, която да подготви доклада. Предвиждаме скоро стъпките за преструктуриране, които се предложени в него, да бъдат обсъдени със синдикатите. В анализа има три сценария за реформи. Единият е стратегическо партньорство. Вторият предвижда възможна приватизация на пощите. А третият е развитие на собствен ход, като това предвижда инвестициите в развитието да са от собствени средства. За съжаление обаче ресурсът в пощите в момента не е достатъчен, което налага и промените. Една от мерките, които предприехме, е доброволното освобождаване на служители, която стартира миналия понеделник. От това и от хората, които ще се пенсионират, очакваме да спестим около 3,5 млн. лева през 2011 година. За обезщетения ще са необходими приблизително 3,1 млн. лева. С намаления състав през следващата година предвиждаме спестените средства да са близо 500 хил. лева месечно. Планираме да бъдат освободени около 1000 служители, като в зависимост от стажа им в дружеството те ще получат между 2 и 10 заплати.

Очаквам до 3 месеца в пощенските станции да се работи на едно гише

Това, което ще е във фокуса на работата ни през тази година, е обединението на информационните системи между пощенските станции. Това ще позволи информацията да бъде централизирана и достъпна по всяко време. Сега около 1300 компютъра в пощенски клонове са свързани в обща мрежа. Имаме цел да се свържат всички компютри в системата - 3000. Няма да е лесно, защото на места дори мобилните оператори трудно присъстват, но дори така очаквам да свържем над 2000 звена през т.г. Очаквам до два или три месеца във всяка пощенска станция да се въведе работата на едно гише. Сега в пощите се работи на няколко гишета, които предоставят различни услуги, и често клиентът няма време и търпение да мине през всичките. Нашите конкуренти работят с интегрирани услуги, това искаме и ние да предложим, като се съобразим с пазара и очакванията му. Стартирахме контрол на автопарка с поставянето на GPS устройства в превозните средства. Сега има инсталирани 300 GPS, до края на месеца трябва и на останалите коли да бъдат сложени, общо 600 са превозните средства в парка на „Български пощи”.
Смятаме да продадем част от неоперативните активи на компанията. Планирани са за продажба 10 имота, сред които са почивни станции в комплексите Златни пясъци и Албена. Сред тези продажби има и неизползвани терени, но пощенски станции не се включват. Очаквам приходите от всички имоти да са около 8 млн. лева.

Предвижда се отваряне на нови клонове в молове и гари

Предвиждаме да преструктурираме мрежата, като там, където има струпване на хора, да се отворят нови пощенски клонове. Подобни локации са гари, летища и големите търговски центрове и вериги. Така ще достигнем близо до клиента и няма да го караме да ходи по кварталите и да търси пощенски станции.
Обмисляме отдаването на дейности на външни компании, като сме се насочили към такива, които не са основни за българските пощи. Една от сферите, в които може да се търси аутсорсинг, е управлението на сградния фонд. За да е ефективно отдаването на управлението, трябва да има ясна дефиниция и контрол на дейността и в момента се работи по откриването на такива сфери в дружеството. Освен това търсим сътрудничество с БДЖ при продажбата на билети. Предлагаме и услуга, наречена „Телепоща“, която е насочена към адвокатите, а с нея се цели да се завземе част от пазара за нотариални покани и в този смисъл съдът признава тези документи като идентични на поканите. Това е и по-евтина услуга от адвокатската нотариална покана, а нотариусът има задължението да удостовери, че писмото е получено, а ние това го правим. Продаваме книги в общо 500 пощи, а това не се е случвало досега. Услугата започна да се предлага от средата на миналата година. В цялата държава има по-малко от 500 книжарници и услугата засега набира скорост. В малките населени места, където няма книжарници, ние предоставяме тази услуга на хората.

Станете почитател на Класа