Френският бюджет удря богатите и бизнеса с по-високи налози

Френското правителство представи свит бюджет за 2013 г., който вдига данъците за богатите и бизнеса в съответствие с предизборното обещание на президента социалист Франсоа Оланд да смъкне дефицита независимо от икономическото забавяне.
Кабинетът заяви, че свиването на дупката в бюджета до 3% от БВП следващата година от 4,5% през 2012 г. е задължително, за да остане Франция далеч от опасната дългова спирала, заради която няколко държави от еврозоната останаха изолирани от финансовите пазари или бяха принудени да набират средства при наказателно високи лихви. “Ако не сложим край на това, парите на данъкоплатците ще продължат да отиват за погасяване на задълженията”, заяви френският премиер Жан-Марк Ейро. Правителството на социалистите вдигна данъците за богатите в петък до 75% от доходите им. Мярката идва в труден момент за Франция, където икономическият растеж секна преди 12 месеца, а безработицата се покачи над символичния праг от 10% тази година. Новият финансов разчет увеличава пределната ставка по данъка върху доходите от 41% на 45% и съдържа специален налог за доходите над €1 млн. годишно, вследствие на което около 1500 души ще бъдат обложени с общо 75%. Те ще платят със средно €140 хил. повече данъци следващата година, сочат изчисленията на кабинета. Тежестта от 75%, чието действие е планирано за две години, предизвика възмущението на бизнес лидерите, които предричат изтичане на таланти и предприемачи. “Ако и други страни предприемат подобен ход, тогава всичко е наред. Но ако сме единствените, тогава е много глупаво”, казва Тиери Жилие, основател и главен изпълнителен директор на френската модна марка Zadig & Voltaire. Той не каза дали е сред потърпевшите от новия данък.
В момента бизнесът има право да приспадне всичките си нетни финансови такси от декларирания облагаем доход – положение, което според правителството облагодетелства големите компании и насърчава дълговото финансиране пред капитала. Ограничаването на възможното приспадане до 85% от финансовите такси на една компания ще увеличи данъчните постъпления с €4 млрд. през 2013 г., казват от финансовото министерство. Стремежът на Франция да попълни дупките в публичните си финанси е част от по-мащабното споразумение на 17-те страни от еврозоната да възстановят доверието в единната валута чрез постепенно балансиране на националните бюджети.
Страни като Испания и Италия бяха тласнати към радикални икономии, след като инвеститорите изгубиха доверие в тях и поискаха високи лихви, за да купят правителствените им облигации. Засега пазарът показва търпимост към Франция, втората по големина икономика в еврозоната след тази на Германия. Икономистите предупредиха, че прогнозата на кабинета за растеж от 0,8% през следващата година е твърде оптимистична, донякъде защото допълнителните данъци ще потиснат потребителското търсене - основния двигател на френската икономика. Според проектобюджета за 2013 г. общите държавни разходи ще се увеличат минимално следващата година, но с по-малко от равнището на инфлацията и със значително по-малко от темпа на движение на правителствените  приходи. Кабинетът ще премахне около 12 хил. работни места в администрацията, за да компенсира наемането на хиляди учители и да задържи общата работна сила в публичния сектор стабилна. Съкращенията включват 7234 места в армията, 2353 позиции в агенции към финансовото министерство и 141 в министерството на труда. Основната опозиционна партия Съюз за народно движение поздрави администрацията на Оланд за придържането към целта от 3% бюджетен дефицит, но разкритикува управляващите за прекалено големия дял на данъчните увеличения в програмата им. “Този основан върху данъците бюджет не разрешава двете основни предизвикателства – как да намалим държавните разходи и как да подобрим конкурентоспособността на компаниите ни”, казва Жил Карез, член на съюза и ръководител на финансовата комисия в парламента.

По в. “Уолстрийт джърнъл”

Станете почитател на Класа