Шест причини да зарежете лош взаимен фонд

Janus Capital Group Inc. обяви наскоро, че закрива Janus Worldwide, някога един от най-големите и уважавани взаимни фондове, и го слива с по-малко свое звено. Какво забави толкова нещата? Компаниите, управляващи взаимни фондове, умъртвяват най-слабата си челяд непрекъснато, но полагат сериозни усилия да запазят най-доходоносните си операции – разпознаваеми имена, които носят сериозни хонорари, дълго след като резултатите не оправдават големите пари. Защо инвеститорите търпят до последно? Активите на Janus Worldwide се свиха до около $1,9 млрд. от близо $45 млрд. преди спукването на интернет балона през 2000 г. Представянето на фонда е толкова лошо, че трудно бихте могли да оправдаете лоялността си към него. Докато Janus Worldwide някога беше образец за инвестиционен успех, сега е пример защо никога не трябва да оставате с фонд, когато резултатите му ви вредят.
Да си припомним историята на Janus Worldwide. От създаването си през май 1991 г. до спукването на технологичния балон през 2000 г. фондът бе с възвръщаемост почти три пъти колкото съвкупната за типичния фонд за акции, по данни на Morningstar Inc. Janus бе най-търсената компания за взаимни фондове, докато инвеститорите трупаха вложения във всевъзможните ориентирани към растеж активи, предлагани от фирмата. Но когато растежът секна, тези фондове вкупом се сринаха. За разлика от други звена на Janus, Worldwide така и не се възстанови. Върволица от мениджъри през годините не можаха да постигнат годишно увеличение над 4,4% през последното десетилетие, около два процентни пункта под средното за класа и в последните 2% от категоризираните от Morningstar фондове за акции. Дори като се включат дните на разцвет от края на 90-те години, резултатите на фонда за последните 15 години са сред последните 5% в бранша.
Сливането на Worldwide с Janus Global Research е чиста евтаназия. Технически погледнато, Global Research ще бъде присъединена към Worldwide, но в действителност накрая ще изчезне по-големият фонд с по-лошо минало. Акционерите остават верни на закъсали фондове по много причини, повечето грешни. Ако разпознавате сред посочените съображения своята логика да се придържате към лош фонд, по-добре е бързо да се осъзнаете, а не да чакате някаква промяна.
„Някога ми носеше ползи“ е най-опасното извинение, така се включвате във фонд, който прави няколко добри години (като Worldwide по време на интернет балона) и после толерирате лошото му представяне над десетилетие. Ако славните дни на даден фонд са безвъзвратно отминали и съжалявате, че въобще сте инвестирали в него, престанете да упорствате. „Чакам да изляза на чисто“, е друго оправдание, но то не е нито цел, нито пък е гарантирано. Ще си възстановите загубите по-бързо, ако продадете и вложите парите си в друг фонд, отколкото ако чакате лошият да се рестартира. Още по-лошо, много инвеститори си възстановяват загубите, но както направиха акционерите на Worldwide, не продават, когато пресекат тази предполагаема финална линия. Вместо това използват излизането на чисто като причина да очакват подобрение на резултатите и така даден фонд остава в портфолиото дори да не изпълнява очакванията с десетилетия. Третият вреден модел на поведение е примиряването с разочарованията – процентен пункт или два в рамките на дълги периоди от време има съществено значение при дългосрочни инвестиции. Назначаването на ново ръководство може да бъде причина да останете още 12-18 месеца. Непрекъснатите (и често неуспешни) корекции в мениджмънта обаче не са нещо, което буди доверие. Избягването на данъците също не е добра причина да упорствате. Никой не обича да плаща налози върху печалбите си, но най-лесният начин да избегнете този факт от живота е като губите пари. Вторият е да държите капиталовложение, което не изкарва почти нищо. Лошият взаимен фонд ще намали повече от възвръщаемостта ви, отколкото данъчните ще ви вземат. Пагубна е и илюзията, че нещата не могат да вървят зле до безкрайност. Има предостатъчно лоши фондове, чийто единствен успех идва, когато закупените от тях активи по една случайност се оказват в най-добрите сегменти на пазара. Няма гаранция, че падналите ангели (бивши звезди като Worldwide, изпаднали в тежка серия) някога ще се възродят. Фонд с доказана способност да изостава от пазара в продължение на пет или десет години реално е показал, че има потенциала да остане разочароващ до последно.                 

По „Маркет уоч“

Станете почитател на Класа