Глобалната рецесия е печеливш бизнес за икономистите

Ако се съди по последните отчети на най-големите икономически консултанти за Обединеното кралство, финансовата криза е истински бум за индустрията. Четири от водещите британски фирми бележат силен ръст, като са увеличили годишните си продажби с 12% до 28% през изминалата финансова година, сочат отчетите, внесени в британския фирмен регистър (Companies House). Тази рецесия се оказва много рентабилна за директорите и основателите им, а за работещите на свободна практика икономисти има повече работни места от всякога.
“Числеността на кадрите отново се повиши след значителни капиталови разходи и финансови инвестиции,” заявиха от Lombard Street Research (LSR), която отчете скок на продажбите с 12,8% на £6,23 млн. през годината до март 2012 г. В Oxford Economics клиентската база и дейността продължиха да нарастват стабилно през годината до юли 2011 г., като компанията назначи допълнителни служители по продажбите  и увеличи екипа си професионалисти в сферата на икономиката и анализа на данни”. Оборотът се е увеличил с 13,5% до £10,1 млн. Компанията Capital Economics, основана през 1999 г. от бившия главен икономист на HSBC Роджър Бутъл, е може би най-успешната, с ръст на продажбите от 27,8% до £11,1 млн. през годината до април 2011 г. Броят на работната й сила е набъбнал от 55 до 64 души. Към момента оборотът е вече £13 млн., а заетите лица са 90. В Центъра за икономически и бизнес изследвания, основан през 1993 г. от бившия главен икономически съветник на работодателската организация CBI Дъглас МакУилиямс, оборотът се е повишил с 12,9% до £1,34 млн. през годината до май 2011 г. МакУилиямс също така е изплатил и последната вноска в размер на £14 371 за покупката на служебния Aston Martin.
Най-добре заплатен от икономическите консултанти изглежда е Джон Уокър, бившият съветник на финансовото министерство, основал Oxford Economics през 1981 г. Уокър е изкарал £2,1 млн. за периода 2010-11 г. От Capital Economics са изплатили годишна заплата на Бутъл в размер на £705 000, както и £1,04 млн. в дивиденти. Най-високопоставеният директор на LSR е получил £193 703 – като това се смята, че е президентът на компанията Чарлс Дюма. Осемте директори притежават 80% от компанията и са си изплатили дивиденти  в размер на общо £267 589.
Бутъл заяви, че възходът на независимите икономически компании се дължи на промяна в начина на мислене, породена от финансовата криза. „Усеща се, че макроикономиката е важна и институциите смятат, че трябва да се допитват до външни анализатори“, каза той. „А безплатните изследвания, предоставяни от инвестиционните банки, непрекъснато се влошават“, добави Бутъл. „Подозирам, че продажбите ни щяха да са още по-големи без глобалния срив. Годините в началото бяха изключително трудни и едва през последните няколко да изкарам пари“, коментира Бутъл. Питър Алън, управляващ директор на LSR, заяви наскоро за Financial News: „Това е макрозадвижван пазар и след кризисния период услугата ни стана от препоръчителна де факто наложителна. За Capital Economics, Oxford Economics и LSR двигател на растежа е основно бизнесът отвъд океана, най-вече в САЩ.

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа