Световните финансови лидери подкрепиха план за опазване на растежа

Финансовите лидери, участници в годишната среща на МВФ, подкрепиха списък от политически реформи, които трябва да накарат Европа и САЩ да се заемат с дълговите проблеми, заплашващи да задушат глобалния растеж. За да стимулират експедитивност, страните се разбраха да проверят напредъка след шест месеца. Дневният им ред, събран в десет страници, обаче до голяма степен обобщава вече планирани мерки, като откриването на нова програма на ЕЦБ за купуване на облигации и парирането на бюджетните икономии и данъчните увеличения, които при определени условия ще влязат в сила в САЩ през следващата година.
Списъкът и проверката са израз на негодуванието в МВФ и сред много нововъзникващи икономики срещу мудните и откъслечни стъпки в отговор на сериозните рискове пред световната икономика. Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че държавите са сближили позициите си по отношение на мерките в опит да омаловажи разногласията между фонда и Германия за темпото, с което затънали в дългове държави като Гърция трябва да свиват бюджетите си. „Нямаше възражения срещу препоръката, която дадохме на членките, а именно да действат“, заяви Лагард. „Може невинаги да сме на едно мнение, но съществува общо разбиране, че колективните ходове ще дадат резултати.“
В официалното комюнике на двудневния форум членките на МВФ предупредиха, че глобалният икономически растеж се забавя, а сериозните въпросителни и заплахи за него остават. Управителният съвет на фонда, който представлява 188-те държави членки, похвали вече предприетите стъпки, особено в Европа, към превръщане на световната финансова система в по-безопасно място, макар да не са достатъчни. „Всички делегати са съгласни, че днес сме в по-добро положение, отколкото преди шест месеца“, заяви вицепремиерът на Сингапур Тарман Шанмугаратнам, председател на комисията. Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос казва, че е усетил по-благосклонна нагласа към страната му. Мадрид е притискан да поиска външно съдействие заради неспособността си да се справи с високия държавен дълг и разходите по рекапитализирането на местните банки. „Настроенията, които се долавят от представителите на МВФ и частния сектор, са много по-положителни, отколкото преди началото на лятото“, заяви Де Гиндос. Източници от еврозоната очакват Испания да потърси финансова помощ от еврозоната през ноември. „Вземаме необходимите мерки в подготовка за този момент“, заяви високопоставен представител, пряко ангажиран в преговорите за евентуален пакет за страната.
Въпреки това финансовите министри си тръгват от Токио без особени доказателства за напредък в страните с дългови проблеми, спъван от политически съображения. Американските президентски избори и смяната на върха в Китай са след само няколко седмици. Еврозоната трябва да прокара решенията си покрай няколко национални правителства – задача, описана от руския финансов министър Антон Силунов като  навигирането на супертанкер със 17 капитани на борда. „В каквато и посока да се опитате да го насочите, ще стане много бавно“, казва той. Последните доклади на МВФ смъкнаха прогнозата за глобалния икономически растеж за втори път от април насам и предупредиха за нуждата от действия в развитите икономики за справяне с дълговете, част от които са плод на предишните опити за потушаване на глобалната финансова криза. За да възстанови резервите си за борба с кризата, МВФ набра нови $461 млрд. във вноски от страните членки, сред които Алжир и Бруней са най-новите попълнения, отбеляза Лагард. САЩ са сред забележимите отсъствия от списъка с донори. Недоволството от това, което много нации наричат бавен напредък в Европа и Вашингтон, излезе наяве тази седмица. „Азия не може да носи глобалната икономика изцяло на свой гръб“, заяви австралийският финансов министър Уейн Суон. „Време е останалите играчи да станат от резервната скамейка и да дадат своя принос за успеха.“   
Нововъзникващите пазари, които бяха засегнати от негативните сили, създадени от слабите икономики в Европа и САЩ, останаха разочаровани, че МВФ пропусна целта си да въведе избирателни реформи, които ще направят Китай третата по влияние страна в кредитната институция. Лагард заяви, че има още „една или две държави“, които не са финализирали реформите, договорени през 2010 г. - открита препратка към САЩ. Администрацията на Обама обаче не желае да търси одобрението на Конгреса за допълнително финансиране на МВФ преди президентските избори през ноември.       

По Ройтерс

Станете почитател на Класа