Търговският излишък на Китай с изненадващ скок

Китайският търговски излишък е нараснал през септември благодарение на скок в износа на фона на подобряващото се чуждестранно търсене и леко възстановяване на вноса, с което донесе положителна изненада за втората по големина икономика в света. Според анализаторите по-здравословното състояние на търговията през септември едва ли ще се задържи през следващите месеци. Големите икономики в световен мащаб са все още уязвими за фискални и политически сътресения, което създава предпоставки за нестабилен стокообмен.  „Спокойно можем да кажем, че в случая има надскачане на тенденцията и очакваме данните да се върнат към нормалните си нива през следващите месеци“, каза Алистър Торнтън от IHS Global Economics.
Износът е бил на рекордно месечно ниво от $186,4 млрд. през септември, като е нараснал със солидните 9,9% спрямо предходната година, сочи статистиката на китайските митници. Това е много по-висок скок в сравнение с августовския ръст от 2,7% и доста над усреднената прогноза за 5% на 13 икономисти в проучване на Dow Jones Newswires. Вносът се е повишил с 2,4%, при спад от 2,6% през август и прогноза за подобрение от 2%. Търговският излишък през септември е набъбнал на $27,67 млрд. от $ 26,7 млрд. през август, което надхвърля предвижданията за $ 22,4 млрд.
Специалистите следят внимателно търговските данни за евентуални признаци, че Китай се отърсва от мудния си икономически темп напоследък. Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил със 7,6% на годишна база през второто тримесечие - най-слабото представяне от над три години насам.  Развитието накара някои наблюдатели да поискат повече правителствени разходи за стимулиране на растежа. Китай ще обяви данните си за третото тримесечие в четвъртък, но повечето не очакват подобрение.
Други икономисти също са предпазливи относно значението на последните показания за стокообмена. „Търговските данни са положителен знак за китайската икономика“, каза икономистът от Citigroup Дин Шуан. „Остава обаче да се види дали ръстът на вноса и износа може да се задържи на тези нива“, добави той, като отбеляза, че неблагоприятните основни икономически показатели в двата най-големи търговски партньора на Китай (САЩ и Европейския съюз) повишават несигурността. Експортът към САЩ се движи доста добре тази година, като отбеляза повишение с 9,6% на годишна база през периода януари-септември. Пратките от стоки към ЕС обаче са намалели с 5,6% за същия период, повлияни от тежката дългова криза в региона. Малко вероятно е и Китай да достигне таргета си от 10% ръст в общия обем на търговията през тази година, смята Дин. За целта ще е необходимо двуцифрено покачване през следващите месеци.
Прогнозите на Торнтън от IHS за общия растеж на износа са за приблизително 5% през следващите месеци, а на вноса – около нулата. Увеличението на импорта през септември не даде особени поводи за радост на анализаторите. Подобрението частично отразява по-ниската база за сравнение през миналата година, отбелязва икономистът Ван Тао от UBS, като добавя, че търсенето на чуждестранни стоки се е забавило, тъй като компаниите по-скоро са намалили складовите наличности, вместо да ускорят производството. „Вътрешното търсене не е стабилно, защото все още се черпи от складовите наличности“, поясни тя. „Няма засилено търсене на вносни стоки.“

По „Дау Джоунс“

Станете почитател на Класа