Европейските лидери се разбраха за банковия регулатор

Сделката за създаването на единен банков регулатор за еврозоната, сключена на двудневната среща на върха в Брюксел, е компромис между позициите на Германия и Франция. Двете страни имаха разногласия относно най-подходящия начин за укрепване на банковата система в региона, една от основните причини за европейската дългова криза. В Ирландия например правителството бе принудено да потърси външно финансиране след опитите си да спаси потъващите местни банки. Има опасения, че и Испания ще бъде застигната от подобна съдба.
Желанието на Париж бе всички 6000 банки в страните от еврозоната да минат под надзора на обща институция до края на годината. Лидерите се договориха през юни, че след въвеждането на регулатора затруднените финансови институции ще могат да получават средства директно от Европейския механизъм за стабилност, постоянния спасителен фонд на обединението. Към момента парите минават през съответното национално правителство, което допълнително натоварва държавните финансови баланси. Заради нежеланието си да използва парите на данъкоплатците за укрепването на чужди банки обаче германският канцлер Ангела Меркел се опита да спъне плана с довода, че създаването на надзорния орган не бива да бъде претупвано. “Има редица изключително сложни правни въпроси и не преувеличавам ситуацията”, заяви тя пред германския парламент преди срещата в Брюксел. Малко след началото на форума обаче германски дипломати обявиха, че е постигнато споразумение. Законовата рамка за регулатора ще бъде приключена тази година, а планът ще бъде задействан в някакъв момент през 2013 г., заявиха двамата източници, пожелали анонимност.
Предстои  да бъде обсъдено и предложението на Берлин еврокомисарят по паричните въпроси да стане отговорен за спазването на бюджетните правила на обединението, в т.ч. с правомощия да отхвърля и връща за промени бюджетните и данъчните планове на отделните страни членки. Германия се надява, че въвеждането на подобна фигура (ход, който се спряга от месеци) ще помогне на Европа да избегне повтарянето на стари грешки, като попречи на правителствата да трупат дефицити и да опират до скъпи спасителни пакети. Държави като Франция обаче не са склонни да прехвърлят контрола над финансите си на външни лица, при това на неизбираем пост. “Изумена съм, че всяко прогресивно предложение моментално е посрещано от протестни гласове, че то няма да подейства, Германия е в изолация и просто е немислимо”, заяви Меркел в Бундестага преди срещата на върха. При пристигането си в Брюксел френският президент Франсоа Оланд, който се утвърждава като противовес на германското влияние в ЕС, заяви, че идеята не е в дневния ред на срещата.
На фона на рекордна безработица в региона от 10,5% и застой на растежа в много страни това боричкане започва да обезсърчава някои европейски ръководители. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу например разкритикува протакането преди двудневния форум. “Не всички в Европа чувстват еднаква необходимост от действия”, коментира той. Това със сигурност не важи за правителството в Мадрид, което заяви, че в следващите седмици ще реши дали да потърси финансово съдействие, макар че все още се надява да избегне подобна мярка.

По в.“Уолстрийт джърнъл”

Станете почитател на Класа