Страховете на инвеститорите от катастрофа в еврозоната затихват

Въпреки изминалите почти три години на колебания, вътрешни борби и отстъпване от вече взети решения от страна на европейските лидери някои стратези казват, че дълговата криза в еврозоната вече не представлява непосредствената заплаха, която досега държеше инвеститорите на тръни за следващата опустошителна за пазара новина. “Разрушителното действие на кризата е обезвредено на този етап”, казва Андрю Уилкинсън, главен икономически стратег в Miller Tabak & Co в Ню Йорк. Според него дълговите проблеми в Европа все още имат потенциала да нанесат изключителни щети, но инвеститорите постепенно достигат до възгледа, че усилията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и правителствата в еврозоната изместиха ситуацията в региона на по-задна позиция сред непосредствените притеснения на капиталовложителите.
Доходността по испанските и италианските държавни облигации се смъкна от критичните си стойности след обещанието на президента на ЕЦБ Марио Драги в края на юли да направи всичко необходимо в рамките на правомощията на институцията, за да спаси еврото. Драги подкрепи изявлението си със смел, но все още незадействан план за купуването на потенциално неограничено количество от краткосрочни обезценени правителствени облигации на страни, които се обърнат към спасителния фонд на региона и се съгласят да спазват строги условия. Доходността по 10-годишните испански ценни книжа стигна замайващите 7,5%, преди Драги да премине във вербална активност през юли. Към момента лихвата е близо до шестмесечно дъно под 5,3%. Спадът е още по-драстичен при краткосрочните инструменти. Единната валута отбеляза двугодишно дъно от $1,2143 през юли, но оттогава се покачва и в петък се разменяше за $1,3025. И макар че двудневната среща на върха в Брюксел, която приключи в петък, не донесе някакъв сериозен пробив, оптимистите смятат, че постигнатото широко споразумение за създаването на законова рамка за общ банков регулатор в еврозоната до 1 януари е сигнал, че лидерите мислят в една посока, дори да спорят за детайлите.
“Изчезването на краткосрочната заплаха от еврокризата оставя търговията на фондовите пазари при много ниски цени на акциите на фона на мащабна подкрепа от централните банки”, казва Уилкинсън. Федералният резерв на САЩ обяви трета фаза от програмата си за количествено улеснение, а Bank of Japan и Bank of England продължават своите извънредни мерки за стимулиране. Действията на централните трезори повишават глобалния апетит за риск, което има положителен ефект върху акциите и други представители на т. нар. рисково ориентирани активи. Някои обаче се питат колко дълго ще продължи този период на затишие. Отслабването на притесненията около Европа е пряко следствие от сравнително ниската доходност по държавните облигации на Испания и Италия в момента, смята Ед Лалане от Macro Risk Advisors в Ню Йорк. Той отчита растящото усещане сред инвеститорите, че краткосрочният риск, свързан с Европа, е намалял, но допълва: “Не съм съгласен с твърдението, че Старият континент вече не представлява най-голямата опасност за глобалните пазари.”                 


По “Маркет уоч”

Станете почитател на Класа