Словения и Хърватия са най-корумпираните в Европа

Хърватия, която предстои да стане член на ЕС на 1 юли, е една от най-корумпираните страни в Европа, сочи ново изследване. Но Словения, която е член на ЕС и на еврозоната, е още по-зле. Резултатите са от годишно проучване за корпоративната корупция, публикувано на 7 май от американската компания за финансови услуги Ernst & Young. Тя е интервюирала 3459 членове на бордове на компании в 36 държави в света, включително 20 членки на ЕС. Те са били запитани дали бизнесът предлага подкупи, за да спечели или да запази даден договор и дали съзнателно подправя резултатите за финансовото си представяне. 90 на сто от анкетираните в Хърватия са отговорили, че „подкупите и корупционните практики са често срещани в бизнеса в тази страна“.
Цифрата за Словения, която стана член на ЕС през 2004 г. и прие еврото през 2007 г., е 96 на сто – по-висока дори от Кения, за която е 94 на сто. След двете балкански страни се нареждат Гърция и Словакия с 84 %, Чехия със 73 %, Португалия – 72 %, Унгария – 70 на сто, Испания – 65 на сто, Румъния – 61 на сто и Италия – 60 на сто. Най-големите икономики в ЕС се представят значително по-добре – Франция с 27 на сто, Германия – 30 на сто и Великобритания – 37 на сто. Най-слабо корумпирани са Финландия и Швеция с по 12 на сто.
Докладът е публикуван на фона на растящите опасения, че Хърватия ще забави реформите след премането й в ЕС. През март Еврокомисията призова Загреб да удари организираната престъпност, да приеме нови мерки за опазване на обществените поръчки от корупция, да прекрати злупотребите в държавните компании и да защити тези, които пдават сигнали за нарушения.
Колкото до Словения, подозренията, че нейни компании подправят резултатите за финансовото си представяне, едва ли ще помогнат на Любляна да убеди пазарите, че боледуващите й банки могат да избегнат спасителен пакет от ЕС.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа