VII блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва около 5 млрд. долара

  • Договорът за неговото изграждане обаче ще бъде подписан от следващото правителство

На заседанието на правителството в сряда бе обсъден доклад за извършената до момента дейност по изграждането на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи след края на заседанието вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.
Точката не бе включена в предварително обявения дневен ред на заседанието. . "На два пъти Министерски съвет се занимава с проекта за 7-ми блок. Оставяме на следващото правителство да препотвърди това, което е свършено, както по отношение на споразумението, така и за финансовите детайли на проекта", обяви Бобева.
Тъй като "нашето правителство подава оставка, следващите ще довършат работата". Бобева добави, че процеса на работа по този важен енергиен проект продължава.
Към момента имаме предварителни числа - някъде около 5 млрд. долара се очаква да струва проектът, заяви още Бобева. По думите й до момента са проведени 6 тура преговорите с американската "Уестингхаус".
По отношение на одобряването на получаване на заем от "Газпром" за газопровода "Южен поток", Бобева обяви, че доколкото й е известно такъв договор не е подписан. Държавният глава Росен Плевнелиев изрази покрепата си за проекта, но не и за теглене на нови кредити от енергийния холдинг.
В този момент на безвластие трябва да бъде наложен мораториум върху емитирането на нов дълг, за това призова президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи същия ден анализ на синдиката за състоянието на сектор "Енергетика".
"Към финансиране на нови дългосрочни енергийни проекти трябва да се пристъпва само след консенсусни решения на парламента. Затова ние изискваме в момента в това безвластие да има мораториум върху емитирането на нов дълг, докато не се приема тази нова енергийна стратегия", каза Димитров, цитиран от БНР.

Според президента на КНСБ, трябва да бъде постигнат национален консенсус за бъдещето на енергийния сектор. И той трябва да бъде облечен или в актуализиран вариант на сегашната стратегия енергийна, или в нов такъв, смята Димитров. Именно енергийната стратегия трябва да даде ясен отговор за баланса между различните сектори в енергопроизводството, смятат от КНСБ.

 

Станете почитател на Класа