Жан Клод Юнкер обеща 300 млрд. евро пакет в подкрепа на икономиката на ЕС

  • Предстои и създаването на нов съюз на капиталовите пазари в Общността

Жан-Клод Юнкер, който вече официално е председател на Европейската комисия, заяви, че ще представи инвестиционен пакет за голям икономически растеж още преди Коледа, както и да затегне бюджетните правила, предаде AFP.  В обръщението си към Европейския парламент преди той да гласува дали да одобри 28-членната комисия, бъдещият председател на ЕК призова депутатите да подкрепят инвестиционен пакет на стойност 300 милиарда евро за стимулиране на икономиката и създаване на заетост.

"Ако ни дадете подкрепата си, ще представим пакета за заетост, растеж и инвестиции до Коледа", заяви Юнкер. "За тези, които мислят, че прекомерните икономии автоматично ще съживят растежа и ще създадат повече работни места, трябва да се откажете от тези идеи", призова той.

„Нека накараме Европа отново да се движи", каза Юнекр, докато евродепутатите се готвят да гласуват новия състав на Европейската комисия. Това е важен сигнал от страна на Брюксел, тъй като в момента светът очаква послания как новата ЕК ще спре изпадането на Европа отново в рецесия.

Юнкер обеща "да бъде твърд, когато трябва да бъде твърд", като една от първите задачи на комисията му вероятно ще бъде вземането на мерки относно Франция във връзка с бюджетния й дефицит. Бившият премиер на Люксембург заяви, че ще проучи внимателно противоречивия, но централен елемент в предложеното гигантско споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, който би позволил на корпорации да съдят правителства.

Юнкер каза още, че ЕС трябва да направи повече за справянето с проблеми като епидемията от ебола в Западна Африка, заплахата от групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия и вълната от имигранти от Средиземно море.

"Реагирахме едва, когато проблемът с ебола дойде до границите на ЕС. Трябваше да действаме много по-рано", заяви Юнкер. Той обаче не спомена кризата в Украйна, която увеличи напрежението с Русия.

Сред своите приоритети наред с инвестиционния пакет за 300 милиарда евро в идните три години Юнкер посочи приемането на директива за създването на нов енергиен съюз на ЕС с амбицията за превръщането му в "номер едно в света" в областта на възобновяемите енергийни източници. Приоритетни са също приемането на нови директиви за създаване на единен пазар за дигиталните услуги и нов съюз на капиталовите пазари с всички страни членки на ЕС, който да стане факт до 2019 г. и да даде на компаниите, най-вече на малките, по-големи възможности да заемат пари, без да се обръщат към банки.
създването на нов енергиен съюз на ЕС с амбицията за превръщането му в "номер едно в света" в областта на възобновяемите енергийни източници.

Юнкер заяви още, че в идните пет години или до края на мандата на Комисията през 2019 г. няма да бъдат приемани нови страни членки. "Не искам да лъжа хората и народите. Не трябва да създаваме впечатление сред страните кандидатки, че могат да станат членки в идните пет години. Няма да има нови членки през този мандат, това е невъзможно", заяви Юнкер. Той отбеляза обаче, че преговорите за разширяване ще продължат със същия устрем и ангажимент, както беше досега. "Искам да поздравя страните кандидатки за членство в ЕС и да им кажа, че преговорите ще бъдат ускорени, но не е реално те да бъдат завършени до 2019 г.", категоричен е Юнкер.

Станете почитател на Класа