Пада налягането на тръбопровода за пренос на руския газ

Намалено е налягането в тръбопровода, по който получаваме газ от Украйна, но в момента страната ни може да изпълнява ангажиментите си по доставка и пренос на газ, съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева. Българската страна обаче не е уведомена за причината на това намаление.
В момента сме на 34 бара налягане, нормално е да не пада под 38, но това не означава, че ние не успяваме да стигнем доставките такива, каквито има необходимост в момента. Въпросът е да не падне под 28 бара, така, че до момента всичко е наред. Следим ситуацията ежедневно, подготвени сме.
За да има българската енергийна система сигурен резерв за зимата при евентуална газова криза правителството може да поиска удължаване на комплексното разрешително на ТЕЦ "Варна" от Европейската комисия.
По директива, когато има криза може да се направи изключение така, че със сигурност това е една от опциите. Знаете, че Европейската комисия направи стрес тестове на всички държави. Препоръча редица мерки за всяка една от тях, едната от които беше ТЕЦ "Варна" и разбира се интерконекторът с Румъния да се ускори, изобщо интерконекторите.

Станете почитател на Класа