Силуетът на Дългия инкасатор зад обвиняемите по аферата „Белене“

Вярното протеже на Румен Овчаров, инсталирано на поста шеф на БСП – Корнелия Нинова, се изпъчи на амбразурата, за да защити своя ментор. Тя се опита да запали скандали, с които да отклони вниманието от задаващите се съдебни дела за АЕЦ „Белене“, зад които изскача сянката на Дългия инкасатор, пише Аенция "Монитор".Само за една седмица цяла редица пионки на Р. Овч. се сдобиха с обвинения за далавери, направени по проваления енергиен проект. Овчаров, чиято житейска мисия бе построяването или по-точно похарчването на милиарди държавни пари по проекта за втора атомна, към момента остава сух, но общественото внимание, а и това на прокуратурата продължава да кръжи около неговата фигура, като вече застрашително го наближава.

Явно притеснена от затягащата се около дългата шия на ментора й примка, неговата най-вярна подизпълнителка Корнелия Нинова се опита да забърка поредната политическа интрига около ГЕРБ и ДПС, с която да отклони общественото внимание.

Нинова използва удобната обществена дъвка името на депутата от ДПС Делян Пеевски. В интервю за сутрешния блок на Нова ТВ соцлидерката гордо се самообяви за единствения политик, който се опълчил срещу Пеевски, и съответно била смазана. Как точно е смазан човек с трети депутатски мандат зад гърба си, неотменен член на тяснопартийното ръководство на БСП, а отскоро и формален председател на партията, не стана ясно от думите й, но пък зрителите на националната телевизия бяха запознати с твърденията й, че не е позволила неизгодна сделка със зърно от Държавния резерв, отказала е да се даде лиценз за хазартна дейност на офшорна фирма и най-бруталното - противопоставила се е на приватизирането на „Булгартабак“ на прекалено ниска цена.

„Уволниха ме, дойде Бойко Борисов. Продаде го за 100 млн. на същите хора“, категорично заяви новоизлюпената поборничка за правата на бедните хора, навързвайки по този начин в една плоскост днешната управляваща партия ГЕРБ и бившите коалиционни партньори на нейната формация – ДПС.

Увлечена в геройското си слово, обаче Корнелия Нинова само няколко минути по-късно сама се хвана в лъжа и опроверга собствените си твърдения.
На логичния въпрос на водещия на кого е трябвало да бъде продаден тютюневият холдинг, когато тя се е противопоставила, депутатката отговори дословно: „Трябваше да се продаде на ниска цена, кой щеше да кандидатства нямам представа“. И това минути след като обяви, че когато Борисов дошъл на власт, „Булгартабак“ е продаден „на същите хора“. Нинова обаче демонстрира избирателна памет за това кой точно е идвал при нея, за да я притиска да се продава дружеството, като обяви, че било преди 10 години и не си спомняла точно.

Да лъжеш обаче не е само нарушаване на една от десетте божи заповеди, а в някои случаи се счита за престъпление. Хората, които вършат едно и също престъпление неколкократно, пък се наричат рецидивисти. В този смисъл Корнелия Нинова с вчерашните си твърдения извършва рецидив тъй като неказване на истината от нея бе доказано и по друг повод от нейната шарена (във всеки смисъл на думата) биография.

В друго свое тв участие тази пролет новоизлюпената социалистка упорито отрича твърденията на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, че е участвала в приватизацията и като шеф на държавно дружество се е облажила, купувайки дял от него. „Аз не отричам, че съм била в „Техноимпекс“. Но не съм купила аз предприятието - не лъжете. Купили са го работниците вътре“, твърди Нинова пред Нова тв.

От собственоръчно подписана от нея декларация през 2004 г. е видно, че социалистката е притежавала цели 5550 акции от „Техноимпекс 98“, което представлява 37% от капитала на дружеството, приватизирало от своя страна държавната фирма. От имуществената декларация на поборничката за правата на бедните пък става ясно, че в годината, в която е продала тези акции, тя се е сдобила с апартамент в София.

Нинова ревниво крие, че навремето е била деен участник в масовата приватизация по времето на Иван Костов. Съпартийци я оприличават като червена баронеса със синьо сърце. Когато СДС беше на власт, чевръстата дама е работила за тях, а години след това при възхода на БСП рязко се е пребоядисала в цвета на Столетницата и разви шеметна кариера вляво до такава степен, че оглави партията.

Самата Нинова винаги е отричала да е била член на СДС, какъвто между другото не беше и самият Костов допреди да оглави партията. Не липсват обаче писмени сведения за дейността на сегашната социалистка в тогавашния й капиталистически период. През далечната 1997 г., когато Костов тъкмо е овладял държавата, 28-годишната юристка Корнелия Нинова с едва 1 година стаж като следовател е назначена за изпълнителен директор на „Техноимпекс“ ЕАД.

Следва приватизация на дружеството чрез РМД под нейно ръководство и междувременно сдобиването й с първия й апартамент, поредица от съдебни дела за неизпълнение на условията по раздържавяване, сдобиване на сериозен пакет от акции от РМД-то – продажбата им, втори апартамент, фалит на дружеството и за награда зам.министерски пост. Оттогава насам Корнелия Нинова открива, че сърцето й е вляво, а дълбоко в него - Р. Овч. И благодарение на тези чувства кариерата й главоломно расте.
 
Историята на „Техноимпекс“
„Техноимпекс“ ЕАД е създадено през 1966 г. с предмет на дейност „оказване на научно, културно и техническо съдействие на други страни чрез предоставяне на специалисти в областта на науката, образованието, здравеопазването, промишлеността, строителството, селското стопанство, културата и др. и приемане на чужди граждани на производствено-техническо обучение в НРБ“.

Става дума за дейност, свързана основно с държави като Мароко, Тунис, Сирия, Ангола, Зимбабве, като само в последната държава дружеството е имало недвижима собственост, оценена на над 1,5 млн. долара. На 13 януари 1999 г. между тогавашния министър на търговията и туризма Валентин Василев и другарката Корнелия Нинова, в качеството й на изпълнителен директор на работническо-мениджърското дружество (РМД) „Техноимпекс-98“ АД, е сключен договор за продажба на 67 на сто от капитала.

Общата покупна цена на акциите на дружеството е в размер на 700 000 (седемстотин хиляди) долара, но купувачът, когото Нинова представлява като изпълнителен директор, се задължава съгласно чл. 4.1 да плати „в деня на сключването на настоящия договор едва 10 на сто от цената по чл. 4, в размер на 70 000 долара, „намалена с внесения депозит за участие в преговорите с потенциални купувачи в размер на 27 921 щатски долара...“. Остатъкът от цената ще се изплаща за срок от 10 (десет) години на равни годишни вноски.

На 7 септември 1999 г. е подписано допълнително споразумение, с което се дава възможност основната част от сумата да се плати в компенсаторки. Следват още няколко споразумения, с които удобно за купувача се намаляват изискуемите инвестиции и напълно отпада задължението за откриване на нови работни места. Малко след падането на Костов от власт Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол открива, че не са спазени условията по раздържавяване на дружеството, и завежда дело за неустойки. На първа инстанция небезизвестният съдия Калоян Топалов отсъжда, че Нинова не дължи нищо на държавата. При обжалването обаче „Техноимпекс“ е осъден да плати $70 хил., но междувременно фирмата е фалирана, а нейната шефка, приватизаторка и съсобственичка вече е заместник-министър във ведомството на Р. Овч.
 
Измъква се суха от аферата „Фронтиер“ заедно с покровителя си Овчаров
 
* Шпионира следствието чрез дружката си Шарланджиева
* Разследваният Георгиев към социалистката: Твоята приятелка е фантастична

 
Румен Овчаров е човекът, изрекъл знаменитата фраза ”С колкото повече отговорности се натоварвам, толкова по-добре се справям” – фраза, която говори не само за голямо самочувствие, но и за големи амбиции. Когато през 2005 г. тройната коалиция съставя правителство, в схемата за Овчаров няма място като вицепремиер.


За компенсация специално за него се създава едно ”суперминистерство”- на икономиката и енергетиката. Овчаров като министър на икономиката поема контрола на апетитното предприятие ”Булгартабак” заедно с много други големи държавни предприятия. Той също ще осъществява контакт с големите чуждестранни инвеститори. А като енергиен министър отговаря за изключително важни национални и дори геополитически обекти, където ще се преговаря не за милиони, а за милиарди.

В мегаминистерството на Овчаров, неочаквано за Столетница, от квотата на БСП за зам.-министър цъфва Корнелия Нинова. Тя също е натоварена с много сериозни задачи – отговоря за външноикономическите връзки, държавния резерв, търговията с оръжия, офсетните споразумания, свързани с доставки на армията. Нинова е шеф и на две стратегически предприятия – „Международен панаир” - Пловдив, и ”Булгартабак Холдинг”.

Скоро след назначението й Нинова се превръща в дясната ръка на Овчаров.
В началото на май 2007 г. лъсват огромните злоупотреби в „Топлофикация София“. За дружеството отговаря министерството на Овчаров. Започва разследване срещу Валентин Димитров – Топлото, тогавашен шеф на дружеството, за присвояване и пране на пари в особено големи размери. В процеса на разследването се разбира, че е замесен и Овчаров. Оказва се, че следователката, която води разследването на Димитров – Татяна Шарланджиева, е приятелка на Нинова още от времето, когато днешната соцлидерка е работила в следствието. Разбира се, Нинова използва тази близост и започва да проявява голям интерес към разследването. Заради тази близост Шарланджиева по-късно е отстранена.

Следствието надушва афера с имот на фирмата ”Банско пропъртис 2”, която се управлява от Красимир Георгиев, крупен бизнесмен, един от основните собственици в мощната икономическата групировка ”Фронтиер”. В сдружението ”Банско пропъртис 2” заедно с Георгиев участва и баба Цеца – покойната майка на вече осъдения и пратен в затвора Валентин Димитров.

Георгиев е състудент на Овчаров и бивш съдружник на съпругата му. През март 2005 г. за година и четири месеца „Банско пропъртис 2” е притежание на ”Григ” ООД – офшорна фирма, регистрирана в Сент Винсент и Гренадини, и „Металконсулт” ООД – също офшорна фирма, регистрирана на Бахамски острови. Съдружник е и баба Цеца. Тя заедно с Георгиев се водят като управители на двете офшорни фирми. Името на баба Цеца изчезва от регистрите през юли 2006 г. – по времето, когато започва разследването на сина й. Следата обаче е достатъчна, за да започне разследване и срещу Георгиев.

Прокуратурата иска от съда позволение да се използват СРС-та. Записани са над 1000 страници разговори и SMS-и, които разкриват, че посредник между Красимир Георгиев и следователката Шарланджиева е Корнелия Нинова. Двете са разговаряли помежду си и със следствения Георгиев преди всеки разпит. Така показанията на Георгиев – свидетел по делото за пране на пари от Валентин Димитров, са били предварително нагласявани.

След един от поредните разпити Георгиев пратил на зам.-министърката съобщението: ”Твоята приятелка е фантастична”. Има се предвид следователката Шарланджиева. Заради подслушаните и записани разговори прокуратурата повдига обвинение срещу Нинова и Шарланджиева. Нарушаването на закона и от двете не подлежи на съмнение.

Нинова обаче излиза суха от аферата – за нея няма никакви съдебни последствия. Освободена е от поста зам.-министър, но запазва шефското си място в „Булгартабак”, както и позициите си в партията. Овчаров е освободен като министър от Станишев, но запазва партийния си пост и депутатското място. И както в много други случаи пак успява да подхване Нинова и да започне да я тегли нагоре – до лице на БСП. Като се опитва да скрие превъплъщенията й, разчитайки на късата памет на обществото.
 

Станете почитател на Класа