Петролът поскъпва

Петролът поскъпва по време на търговията във вторник, парирайки част от солидния спад с около и над 2% от началото на седмицата, тъй като инвеститорите очакват, че седмичните складови запаси в САЩ ще отбележат поредно понижение, потвърждавайки тенденцията на постепенно затягане на предлагането на ценната суровина в световен план.
Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през септември, които изтичат в края на деня, нарастват с 0,87% към $47,78 за барел (159 л), след като в понеделник те отбелязаха солиден спад с 2,4 на сто. Октомврийските фючърси на петрола сорт брент пък се повишават с 0,95% към $52,22 за барел, компенсирайки част от вчерашното понижение с 2 на сто.
Рязкото понижение на петролните цени в понеделник стана факт, след като нямаше важни новини от проведената вчера среща между членове на Организацията на износителките на петрол и други водещи производители извън картела относно изпълняването на споразумението за съкращаване на добивите с 1,8 млн. барела на ден, което е в сила до края на март 2018-а година. Беше установено, че изпълнението на поетите конкретни ангажименти през юли е било по-слабо от това през юни (изпълнение на 94% на договорените съкращения на добивите спрямо 98% месец по-рано).
След разговорите петролният министър на Кувейт Есам ал-Марзук заяви, че ОПЕК ще обсъди дали да приключи, или да удължи споразумението за ограничаване на производството на среща през ноември. Това негово изказване остави впечатлението за известна несигурност относно бъдещето на програмата за съкращаване на добивите, провокирайки до голяма степен рязкото понижение на петролните цени към края на търговията в понеделник.
Днешният отскок на петролните фючърси се дължи на инвеститорските очаквания, че данните на Американския петролен институт (API) ще покажат понижение на складовите запаси на петрол в САЩ за осма поредна седмица, което би било сигнал, че пазарът на черното злато започва да става по-балансиран по отношение на търсене и предлагане. Данните на API ще бъдат последвани в сряда от официалния бюлетин за петролните запаси на Енергийната информационна администрация (EIA). Според предходния доклад на EIA запасите на суров петрол се понижиха с почти 13% от техните пикове, отчетени през март, достигайки 466,5 млн. барела. В същото време добивите на петрол в САЩ надвишиха 9,5 млн. барела на ден, достигайки най-високо ниво от юли 2015 година.
Някои анализатори предполагат, че разширяването на спреда между цените на американския суров петрол и петрола сорт брент, който към момента вече е над $4, може да окуражи производителите в САЩ да изнасят повече петрол, помагайки по този начин за облекчаване на натиска върху складовите запаси във време, когато има по принцип увеличаване на наличностите с оглед на по-слабо търсене от страна на рафинериите.

Станете почитател на Класа