65 долара прогноза за петрола

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings преразгледа прогнозата си за цените на петрола през следващите години, съобщава Интерфакс, позовавайки се на директорът на отдела „Корпоративни рейтинги" в S&P Александър Грязнов.

„Преразгледахме краткосрочната си прогноза неотдавна и съобщаваме първо на вас, че очакваме през 2019 г. 65 долара за барел, през 2020 г. – 60 долара за барел. Дългосрочната ни прогноза се запазва за 55 долара за барел", е заявил той на годишната конференция на S&P Global в Алма Ата.

За оставащият период от 2018 г. агенцията прогнозира цена от 70 долара за барел петрол, е казал още Грязнов за агенцията.

Високата цена сега според него се определя от поведението на ОПЕК, намаляващ добива на петрол, проблемите във Венецуела и Мексико, а също така нарастването на годишното потребление на нефт с 1,3 – 1,6 млн. барела на ден.

Експертът обръща внимание и на други фактори, влияещи върху цените – ръст на производството на петрол в САЩ и слабото увеличение на инвестициите от големите добивни компании, което увеличават плащането на дивиденти на акционерите си.

Днес цените на двата основни сорта петрол започнаха с понижение, но в обедните часове отново започнаха да нарастват. Стойността на ноемврийския договор за петрола сорт Brent се повиши до 79,25 долара за барел, отбелязвайки ръст от 1,5 %.

Договорът за октомври за петрола сорт WTI се котира при цена от 69,88 долара за барел – ръст от 1,3 %.

Станете почитател на Класа