Европейският туризъм – мрачни перспективи

60 до 80% спад в международния туризъм прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за тази година. Над 27 милиона души са заети в сектора, който представлява близо 10% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз.


След призивите на Брюксел за координирана отмяна на наложените заради пандемията ограничения само ден по-късно повечето граници бяха отворени.


Изключение остава Португалия, която сама реши да се изолира до края на месеца. До Швеция пък никоя европейска държава не препоръчва да се пътува.


„Работим по изготвянето на общ списък с безопасни държави извън Евросъюза, за които също скоро да отворим границите. Засега сме препоръчали от 1-ви юли това да се случи за страните от Западните Балкани", казва еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.


В помощ на туристите вече работи нова платформа на Европейската комисия. В нея всеки сам може да провери има ли някакви ограничения в страната, докъдето ще пътува.


Падането на граничните проверки беше отбелязано като празник. И очаквано с нетърпение от зажаднелите за ваканция в чужбина.


За да подкрепят сектора, от Брюксел издадоха серия от препоръки. За транспорта – декларации за здравен статус и задължителни маски, в самолетите – по-малко ръчен багаж и вентилация от болничен тип, в автобусите – проветряване през прозорците.


„Позицията на Европейския парламент е, че в следващия европейски бюджет трябва да има специална бюджетна линия за туризма – секторът се нуждае от инвестиции на стойност 161 милиона евро", казва евродепутатът Ищван Уихеи.


За да привлече повече туристи, Литва обмисля да плаща всяка трета нощувка в хотел на своите посетители.


А Еврокомисията настоява: тези, чиито ваканции или самолетни билети са пропаднали, имат право да изберат дали да получат ваучери, или парите си обратно.

Станете почитател на Класа