Инфлацията в еврозоната забавя ход. А в България?

Инфлацията в еврозоната забавя ход. А в България?
  • Written by:  DW
  • Date:  
    02.09.2023
  • Share:

Еврозоната продължава да се бори с високата инфлация, но в отделните страни членки се наблюдават съществени разлики. Средно за зоната поскъпването през август е било 5,3%. В България инфлацията остава по-висока.

 

 

 

Еврозоната продължава да се бори с висока инфлация. През август средната ѝ стойност остава 5,3 процента, при очаквания на анализаторите за 5,1 процента. Между 20-те страни в паричния съюз има и осезаеми разлики. Така например в Нидерландия поскъпването през миналия месец е било едва 3,4%, докато в Германия ръстът на инфлацията е почти двойно по-висок - 6,4 процента.

През юли инфлацията в Нидерландия е била 5,3%, съобщава АРД, позовавайки се на данни на Евростат. Най-високата ѝ стойност в страната е регистрирана през септември 2022 г., когато тя е достигнала 17,1% заради войната в Украйна. През август тази година обаче цените на енергията в Нидерландия са спаднали с цели 28,6% на годишна база. Стойността на храните в същото време са се увеличили с 10 процента.

За сравнение: в Германия енергийните цени са се повишили с 8,3% през август спрямо същия период на 2022 година. Това е ръст и на месечна база спрямо юли тази година, когато те скочиха с 5,7 процента. Хранителните продукти в страната са поскъпнали с 9 процента, сочат данните на Федералната статистическа служба на Германия. 

"Инфлацията в Нидерландия спада по-бързо, защото енергийните цени падат по-бързо, отколкото в Германия", обяснява Карстен Бржески, главен икономист на банка ING. "Това, разбира се, е свързано със собствените газови резерви на страната, както и с по-гъвкавите договори", допълва експертът, цитиран от АРД.

Иберийският отличник по ниска инфлация

Но почти никъде в еврозоната инфлацията не е толкова ниска, колкото в Испания - 2,4 % през август. Подобно на Нидерландия и в иберийската страна основната причина е понижението на цените на енергията. Това ниво почти съответства на целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за инфлация от 2 процента.

 

Жени пазаруват в супермаркет

 

През август инфлацията в Германия е била 6,4%

 

От известно време Испания изкупува нефт и газ от цял свят заради комбинацията от исторически високото вътрешно търсене и лошата свързаност на енергийната ѝ инфраструктура с останалата част на Европа. Ако през 2019 г. ЕС внасяше средно почти една трета (32,6%) от енергията си от Русия, за Испания тази цифра беше 6,8%, според данни на Централната банка на страната. По-диверсифицираният избор позволява на Испания да внася на средно по-ниски цени от тези, на които купуват останалите страни от ЕС.

Призракът на стагнацията

Инфлацията в Словакия през август е нараснала с 9,6% на годишна база, в Австрия стойността ѝ също остава висока - 7,6 процента. "Високите цени на енергията в еврозоната попречиха на очаквания спад на инфлацията през август", коментира тенденциите Кристоф Вайл, икономист в "Комерцбанк". При други продукти обаче темпът на нарастване на цените продължава да отслабва. Храните и луксозните стоки са се повишили с 9,8% спрямо 2022 г., но и при тях има забавяне на тенденцията за поскъпване. Цените на промишлените стоки и услугите също не са се повишили през август толкова, колкото през юли.

Инфлацията в България остава висока

Последните данни на Евростат за инфлацията в България са за месец юли - 7,8 процента. Това е лек ръст на месечна база спрямо юни, когато тя е била 7,5 процента.

Същевременно темпът на поскъпването се понижава чувствително на годишна база спрямо юли 2022 г., когато инфлацията е била 14,9 процента. През месеците февруари, март и април 2023 г. България отново отчете двуцифрена инфлация - съответно 13,7, 12,1 и 10,3%. През юли тя е спаднала до 7,8 на сто.

Станете почитател на Класа