Драган Антоновски: Нищо ново от Брюксел, идат американците

В Брюксел започна и приключи вторият рунд от разговорите между управляващите и опозицията. Нищо ново, освен че този кръг от брюкселски разговори продължи малко по-дълго от предишния. Позициите са същите, както и съставът на събеседниците.

Европратениците Иво Вайгел, Едуард Кукан и Ричард Ховит първо имаха отделни срещи с ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, а после всички седнаха заедно.

Властта беше представена в Брюксел от министрите Никола Попоски и Никола Тодоров, депутатът Илия Димовски, а опозицията – от Радмила Шекеринска, Рената Десковска и Виктор Габер. Нямаше изявления пред обществеността, само още едно лудо съобщение от европратениците. Както и да е, никой не очакваше нищо повече освен да се разберат, че пак ще преговарят. Значи, след втората среща ще има и трета, така би заключил президентът Иванов, който засега не е в играта.

На вчерашната пресконференция лидерът на опозицията Зоран Заев съобщи единствено, че като партия винаги са давали предимство на преговорите, или както допълни, и войните, и сблъсъците на края завършват на масата за преговори. Той само кратко подчертаваше, че каквото и да се договорят, ще бъде съобщено от Европа. От ВМРО-ДПМНЕ имаше само мълчание.

Четейки между редовете властта призовава опозицията да се върне в институциите и в парламента или иска веднага да се проведат избори, а опозицията иска техническо правителство поради нелегитимността на институциите и подготовка на нови избори, но с прочистване на мъртвите души от избирателните списъци и се стигне до промени на министрите от правителството заедно с премиера, прокурора и смени в Македонската радио и телевизия. По което няма разбирателство.

Паралелно с този процес протича задълбочаване на кризата с увеличаване на напрежението, и радикализиране на недоволството, а също така расте и загрижеността от случващото се в страната. Очаква се следващата седмица шефовете на дипломацията на ЕС да направят извод за Македония, с който ще бъде изразена загриженост от политическата криза, която все повече се задълбочава.

Анализаторите все пак очакват много повече от пристигането на американските дипломати.

В Македония днес трябва да пристигне заместник-помощник държавният секретар по европейските въпроси Хойт Ий, който ще се срещне с премиера Никола Груевски, с лидера на СДСМ Зоран Заев и с други партийни лидери, с които ще има разговори по същество за кризата.

Същият ден пристига и американският посланик в ОССЕ Даниел Баер, известен като сериозен критик на управляващите. И това е само прелюдията. Американците все пак пристигат само за да предотвратят радикализирането на положението. Груевски ще трябва да реши по кой път ще тръгне – дали с мирен изход и поемане на отговорност за състоянието на нещата или с арест на лидера на опозицията Зоран Заев, решение, което вече е взел, но прокуратурата отказа да го подпише, гласят спекулации от съдебните кръгове. Кой знае дали "дипломацията на булдозерите" ще посегне и към черните списъци, в които своевременно фигурират Любчо Георгиевски, Любе Бошковски, Тачи и Ахмети...

Необичайно е, че в този момент Груевски подценява ролята на ДСИ, макар и да е известно, че интеграторите на Ахмети могат коренно да си променят позициите, когато зад тях стои американският "булдозер".

В СДСМ денонощно анализират и разиграват всички сценарии. Проправителствените мегафонски телевизии на едро подготвят терена както за арест на Заев, така и за надигане на гражданите срещу опозицията. В този момент СДСМ дава предимство на преговорния процес, но не е изключено да се отговори на всякакви провокации на властта, за да удържи на намерението си да принуди режимът на Груевски да отстъпи.

Станете почитател на Класа