Джихадистите вече са в Европа!

Бруталното насилие на ислямистите не се свежда само до зверствата им в Сирия и Ирак. Дълго още "Ислямска държава" ще държи в напрежение и Европа, пише Николас Бусе в коментара си във ФАЦ.

 

 

Трите атентата от петък /26.06.2015/ вероятно нямат пряка връзка помежду си, тъй като бяха извършени на три отдалечени едно от друго места и имаха различни мишени. В Тунис бяха нападнати туристи, във Франция - една фабрика, а в Кувейт - джамия. Но и трите атентата са доказателство за това, че кръвожадният ислямизъм не се задоволява само със Сирия и Ирак.
Примамливи обещания
Първоначално "Ислямска държава" пое отговорността само за атентата в Кувейт, но без съмнение има пръст и в другите две нападения. Самопровъзгласилият се халифат вдъхновява много салафити от различни държави и ги превръща отчасти в свои съюзници. Предшественикът и враг на "Ислямска държава" - Ал-Кайда - така и не успя да стори това в такива мащаби. Може би това се дължи на факта, че "Ислямска държава" примамва последователите си със собствена територия и обещанието за спасение , което може да бъде консумирано още на този свят?
Терорът се пренася в Европа
На пръв поглед става дума за различни стратегии. Атентатите в двете арабски страни бяха извършени по познатия шаблон. Нападението в Тунис беше насочено срещу туризма, който е един от най-важните източници на доходи за страната. Атентатът в Кувейт, както и предишнитe атентати в Саудитска Арабия, беше на религиозна основа. Във Франция обаче сме свидетели на нещо ново: експлозията в газова фабрика е ново като замисъл. А това, че беше обезглавен и един невинен човек, показва, че методите за екзекуции, познати ни от джихадистките видеопослания, се пренасят и в Европа.
Салафизмът ще държи Европа в напрежение още дълго време.
Николас Бусе
Frankfurter Allgemeine Zeitung
www.faz.net
Всички права запазени
Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа