Гърците имат просрочени дългове за над 67 млрд. евро

  • Министър призова вложителите да върнат парите си в гръцки банки

Над два милиона и половина души в търция са с просрочени дългове, възлизащи на общо 67,25 млрд. евро, съобщават гръцки електронни издания, цитирани от БТА. В-н "Етнос" пише, че "заложници" на данъчните са 2,6 милиона гърци, тъй като дълговете им към държавата растат ежемесечно с "главозамайващи темпове".


Непрестанните увеличения на данъци, драстичните съкращения на заплати и пенсии, безработицата и затварянето на фирми през последните четири години са довели милиони домакинства и предприятия до икономическа безизходица, до невъзможност не само да си плащат навреме задълженията, но и да намерят начини да погасяват дълговете си на месечни вноски, коментира изданието.


Според в. "Имерисия" показателно било, че от началото на 2010 г. просрочените дългове са нараснали с 33,75 млрд. евро. Отбелязва се, че разрастването им в разгара на кризата "задушава" реалната икономика и пречи сериозно на усилията за растеж. Мнозина дори живеят в страх, че могат да им бъдат запорирани имотите. На ден в банките постъпвали по 4 хил. изпълнителни листа за запорирани имоти.


До края на годината трябва да бъдат платени дългове в размер на 11 млрд. евро. Уреждането на проблема с просрочените дългове е сред условията на международните кредитори за продължаващото финансиране на Гърция.
Сп. "Епикера" бие тревога, че проблеми изпитват и две трети от предприятията в Гърция, тъй като не са в състояние да обслужват заемите си. Изданието уточнява, че тревожната статистика е била огласена на дискусия, организирана от централната банка по въпроса за растящите проблемни заеми на фирмите.Гръцкият министър на развитието Никос Дендяс призова вложителите да изтеглят парите си от чуждите банки и да ги върнат в Гърция, с обещанието, че няма да им се налага глоба за укриване на данъци.


Според банкери и юристи, които коментират позицията на министъра, това е явен израз, че ще бъде пренебрегнат закона, който предвижда строги санкции за укриване на данъци. Амнистия не съществува в закона, но вероятно правителството в Атина предвижда промени, които да върнат изнесените милиарди.

 

Гръцкият министър на развитието Никос Дендяс преди три дни призова вложителите да изтеглят парите си от чуждите банки и да ги върнат в Гърция, с обещанието, че няма да им се налага глоба за укриване на данъци. Според банкери и юристи, които коментират позицията на министъра, това е явен израз, че ще бъде пренебрегнат закона, който предвижда строги санкции за укриване на данъци. Амнистия не съществува в закона, но вероятно правителството в Атина предвижда промени, които да върнат изнесените милиарди.

Станете почитател на Класа