ПИБ е пета в Централна и Източна Европа по възвръщаемост на капитала

  • Показателят е с впечатляващите 28,6%

Българската Първа Инвестиционна Банка (ПИБ) влезе в челната петица на пето място в класацията на банките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по възвращаемост на капитала, изготвена от престижното финансово издание The Banker. Водещите четири банки в ЦИЕ по този показател са руски. Показателян „възвръщаемост на капитала" (ROC), известен още като възвращаемост на инвестирания капитал, е индикатор за рентабилността на една компания. Индикаторът представлява нетната печалба на съответната компания, разделена на инвестирания капитал и показва колко ефективно компанията обръща капитала в печалба.

 

Първо място в класацията по този показател заема базираната в Москва "Тинкофф Кредитни системи". Финансовата институция специализира в издаването на кредитни карти и тази година влиза за пръв път в общата класация на банките Топ 1000 на The Banker. Банката попада отначало на 834-о място, след като капиталът й нарасна с над 300% след IPO-то й в Лондон през октомври 2013 г. Възвращаемостта на капитала й пък е с доста впечатляващите 38.57%. Второто място в класацията по възвращаемост на капитала е за "РосЕвроБанк" с 35%.

 

Най-голямата банка сред челните пет е базираната в Москва "Сбербанк", която е на 33-о място в общата класация Топ 1000 и на първо място сред водещите 25 банки от ЦИЕ. В класацията по възвращаемост на капитала обаче "Сбербанк" заема трето място с 31.99%. Четвъртата позиция е за друга руска банка - "Алфа банк", с възвращаемост на капитала малко под 30%. Челната петица се оформя от българска ПИБ, която единствена успява да пробие сред монопола на руските финансови институции. Възвращаемостта на капитала на българската институция е 28.6%. Печалбата на ПИБ за 2013 г. възлиза на 25.8 млн. лв. Банката е на трето място в България по размер на активите.

Станете почитател на Класа